Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Preprosto: Kako pripraviti ajvar?


Revija Liza Maja
25. 7. 2024, 13.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_ajvar.jpg
Bine Šedivy
Foto: Bine Šedivy

Za vas imamo preprost in okusen recept za pripravo ajvarja iz paprike in jajčevcev ...

_ajvar1.jpg
Bine Šedivy

SESTAVINE ZA 10 KOZARČKOV:

2 jajčevca


1000 g rdeče paprike
1000 g oranžne paprike
300 ml rastlinskega olja
sol po okusu

PRIPRAVA:

1. Oprane jajčevce in papriko damo na pekač in pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 10 minut. Papriko vzamemo ven, jajčevce obrnemo in pečemo še 10 minut. Pečeno papriko damo v skledo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo pariti 10 minut. Nato jih olupimo, odstranimo semena in stebla. Pečene jajčevce vzamemo iz pečice in olupimo.

2. V skledo damo papriko in jajčevce, dodamo polovico olja in premešamo s paličnim mešalnikom. Po okusu solimo in po potrebi dodamo preostalo olje, če je zmes še vedno pregosta. Ajvar damo v kozarce in shranimo v hladilniku. Za intenzivnejši okus lahko pri serviranju dodamo sesekljan drobnjak. Ajvar lahko uporabimo kot omako k mesu, osnovo za omake in namaze ali pa ga postrežemo s svežim kruhom.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.