Recept: džem iz zelenih paradižnikov

13.8.2024 | 12:00

Ali veste, da lahko okusno prilogo pripravite tudi iz nezrelih paradižnikov?

Recept: džem iz zelenih paradižnikov

KOLIČINA: 1,5 litra džema

ZAHTEVNOST: Preprosto

Sestavine

1 kg zelenega (nezrelega) paradižnika
1 kg kristalnega sladkorja
2 bio limoni

Priprava

1.

Paradižnike dobro operemo, z ostrim nožem temeljito izrežemo nastavke pecljev in plodove narežemo na tanke rezine.

2.

Porcelanasto posodo izmenjaje napolnimo s plastmi narezanega paradižnika in sladkorja. Pokrijemo in na hladnem (ne na mrzlem) hranimo 24 ur; medtem večkrat premešamo.

3.

Limoni operemo s toplo vodo, ju razpolovimo in polovice prečno narežemo na 2 mm debele rezine.

4.

Oslajen paradižnik stresemo v široko kozico in na blagem ognju segrejemo. Ko se pojavi dovolj tekočine, mešanico zavremo. S površine s plitvo žlico pobiramo pene. Džem med kuhanjem mešamo z leseno kuhalnico, da ne prekipi čez rob kozice. Nežno ga kuhljamo 40 minut. Nato dodamo rezine limone in na blagem ognju kuhljamo še pol ure, vmes občasno premešamo. S še vročim džemom napolnimo kozarce in jih takoj zapremo.

Revija Dober tek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava