Recept: džem iz zelenih paradižnikov
13.8.2024 | 12:00
Ali veste, da lahko okusno prilogo pripravite tudi iz nezrelih paradižnikov?
KOLIČINA: 1,5 litra džema
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
1 kg zelenega (nezrelega) paradižnika
1 kg kristalnega sladkorja
2 bio limoni
Priprava
1.
Paradižnike dobro operemo, z ostrim nožem temeljito izrežemo nastavke pecljev in plodove narežemo na tanke rezine.
2.
Porcelanasto posodo izmenjaje napolnimo s plastmi narezanega paradižnika in sladkorja. Pokrijemo in na hladnem (ne na mrzlem) hranimo 24 ur; medtem večkrat premešamo.
3.
Limoni operemo s toplo vodo, ju razpolovimo in polovice prečno narežemo na 2 mm debele rezine.
4.
Oslajen paradižnik stresemo v široko kozico in na blagem ognju segrejemo. Ko se pojavi dovolj tekočine, mešanico zavremo. S površine s plitvo žlico pobiramo pene. Džem med kuhanjem mešamo z leseno kuhalnico, da ne prekipi čez rob kozice. Nežno ga kuhljamo 40 minut. Nato dodamo rezine limone in na blagem ognju kuhljamo še pol ure, vmes občasno premešamo. S še vročim džemom napolnimo kozarce in jih takoj zapremo.
Revija Dober tek
DL: Podrt zvonik in mrtva tišina - kakšen...
Jožko: V Franciji pravkar gori že trinajsta...
Manj ko jem, bolj se redim
Jožko: Preveč razmišlate o hrani... to bo...
Pismo bralca: Gospod minister, vem da vas...
FranciD: Romi? Romi živijo v Prekmurju,...
Razkrito: Znan je datum, ko na male ekrane...
FranciD: Dajte no, to je hrana za slaboumne,...
V Črni je plesala tudi Metliška folklorna...
darko: ni lepšega
Sanjska poroka: Drugi finalni par sta Maja in Žiga z Otočca
sob, 14.9.2024
Harmonikarji za pokal Straške jeseni 2024 – Absolutni prvak Nik Baškovč
ned, 15.9.2024
DL: Doktorica obramboslovja
sob, 14.9.2024
Ni vedela kaj jo čaka: Vita Vlašič posvojila mešančka
pon, 16.9.2024
DL: Urbani park - Loka bo dobila novo podobo
sob, 14.9.2024