Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Čokoladne kocke iz hladilnika


Revija Dober tek
15. 8. 2024, 16.00
Posodobljeno
17. 08. 2024 · 08:42
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzkocke.jpg

Najtežje je počakati, da se čokolada strdi ...

##IMAGE-3998871##

Sestavine

200 g mešanega suhega sadja
1 dl brendija ali soka
300 g temne čokolade (70 % kakava)
125 g masla in še malo za model
4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
200 g piškotov
100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov

Priprava

1.

Narezano suho sadje damo v skledo in ga prelijemo s toliko brendija ali soka, da je pokrito. V mikrovalovki ga segrevamo 2 minuti, da se začne dvigati para, nato ga prihranimo.

2.

Čokolado nalomimo tako, da zavito potolčemo po delovni površini, nato odvijemo papir (folijo pa pustimo) in jo s prsti nalomimo na koščke. Nalomljeno čokolado damo v skledico, dodamo ma- slo in sirup ali med, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in 2 minuti segrevamo v mikrovalovki, da se stopi.

3.

Kvadraten model z 20 cm dolgimi stranicami obložimo s papirjem za peko, ki ga na model prilepimo z malo masla, da ostane na mestu.

4.

V veliko skledo s prsti nalomimo piškote. Primešamo mandlje ali lešnike in namočeno sadje s tekočino vred ter zmešamo. Prilijemo stopljeno čokolado, ki jo z lopatico postrgamo iz skledice. Zmešamo, da so vsi koščki obdani s čokolado.

5.

Mešanico razporedimo v model, pazimo, da zapolnimo tudi vogalčke, in zgladimo površino. Postavimo v hladilnik (sladice ni treba pokriti) za najmanj 4 ure ali čez noč, da se strdi. Preden sladico postrežemo, jo zvrnemo iz modla, odstranimo papir in narežemo na 16 kock (okruški so za kuharja!). V neprodušno zaprti posodi se v hladilniku obdrži do 1 tedna, lahko pa jo tudi zamrznemo za največ 1 mesec.

Nasveti

Za blažji čokoladni okus polovico temne čokolade nadomestimo z mlečno.

Če so med suhim sadjem tudi kandirane lupinice citrusov, dobi sladica prijetno kiselkast okus.

Uporabimo lahko katere koli oreške, pazimo le, da niso soljeni. Sami jih lahko popražimo v pečici – 10 minut pri 180 °C. Preden jih nasekljamo, naj se ohladijo.

cloud-rain

Trenutno

14 °C

Deževno

torek, 6. 5

Deževno

10 / 14 °C cloud-rain

sreda, 7. 5

Oblačno

10 / 15 °C cloud

četrtek, 8. 5

Deževno

10 / 17 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.