Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kralj svoje kuhinje v gostilni Brioni - račje prsi


A. S.
25. 10. 2024, 09.50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzkralj__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzkralj (1)

Ajda Mlakar je v tretji oddaji Kralj svoje kuhinje, ki jo lahko gledate vsak ponedeljek ob 20.00 na TV Veseljak golica in na Aktual TV, obiskala chefa in lastnika bistroja in kavarne Brioni, Tomaža Polenca. Prinesla mu je bučo hokaido, račje prsi, mandlje v lističih, maslo in bio pomaranče. Tomaž se zelo rad ukvarja s francosko kuhinjo, zato so mu bile sestavine všeč. Izvedeli smo nekaj trikov za pripravo račjih prsi, pred peko jih je treba malo narezati, in v te reže dati začimbe. Pa dati jih je treba peč v mrzlo ponev, da bodo spustila več maščobe in dobila hrustljavo skorjico. Maščobo, ki odteče pri pečenju, pa spravimo v kozarček, jo damo v hladilnik in uporabimo pri pečenju jajčk na oko, krompirja, lahko pa jo namažemo tudi na kruh.

_zzzkralj__3_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzkralj__5_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Za aranžiranje krožnikov moraš imeti malo umetniške žilice, je povedal Tomaž.

Skriti gost, ki ga je v svojo gostilno povabil chef, je bil Tilen Lotrič, ki je tu opravljal študentsko delo. Tilen je zelo užival v krožniku in pohvalil vse prepletajoče okuse. Tilen je velik sladkosned, najrajši v tem lokalu pohrusta Pavlovo tortico. Na koncu so družno ugotovili, da je potrebno živeti z dobro hrano, dobro pijačo in dobrimi ljudmi.

Nakupovalni seznam:

Buča hokaido

Maslo

Račje prsi

Bio pomaranče

Mandlji v lističih

Sestavine:

Za bučno kremo:

5 žlic masla

3 žlice oljčnega olja

5 šalotk

1 buča hokaido

sok 2 bio pomaranč

1 lovorov list

1 vejica rožmarina

sol

Za račje prsi:

3 kosi račjih prsi

3 zvezdni janeži

2 palčki cimeta

8 nageljnovih žbic

8 zrn črnega popra

6 zrn kajenskega popra

sol

Za omako:

2 šalotki

1 žlica masla

sol

3 žlice pomarančnega likerja

sok 2 pomaranč

Za belgijski radič:

2 glavici belgijskega radiča

2 žlici oljčnega olja

Za pomarančno sol:

3 žlice solnega cveta

lupinica 2 bio pomaranč


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.