Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Iz trpkega kakija naredite okusen prigrizek


V. M. Foto: Pexels
21. 11. 2024, 14.00
Posodobljeno
22. 11. 2024 · 09:35
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_kaki__0_.jpg
Kakije narežite na rezine.

Vam ni uspelo pridelati okusen kaki? Če vam ga ni uspelo omediti, lahko iz njega vseeno naredite okusen prigrizek.

_kaki__1_.jpg
Kaki obiramo oktobra in novembra, odvisno od sorte.
_kaki__3_.jpg
Posušen kaki - sladek prigrizek

Najprej se dotaknimo pravil za obiranje in skladiščenje kakija. Obiranja se lotite s škarjami, posamezen sadež pa odrežete tako, da na njem še vedno ostane tako čašica, kot tudi pecelj. Zlagate ga v gajbice, dodajte še dve ali tri jabolke, pri tem pa pazite, da se plodovi med seboj ne dotikajo. Da bo kaki dozorel, gajbice shranite v prostor, ki ima temperaturo od 20 do 25 stopinj Celzija. Za hitrejše zorenje sadeže prekrijte s PVC folijo, da se bo pod njo ustvarila večja koncentracija plina etilen, ki ga izločajo jabolka. Po tednu dni bi vas moral razveseliti sladek rezultat.

A takšna je teorija, v praksi pa ne gre vedno po planu. Če je vaš kaki še vedno trpek in vam ne gre v slast, vam plodov ni potrebno zavreči. Sadeže preprosto narežite na rezine in posušite v sušilniku sadja. Razveselil vas bo zelo slasten prigrizek, ki ga boste zmazali, kot bi mignil.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.