Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sadne rolice: zdrav posladek ali lično darilo


V. J.
10. 12. 2024, 14.00
Posodobljeno
11. 12. 2024 · 09:53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzrolice.jpg
Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nadvse zdrav priboljšek, lep tudi kot darilo. Gre za posušeno zmleto sadje, oslajeno in začinjeno. Lahko kombiniramo sladko in kislo sadje, da dodajanje sladil sploh ne bo potrebno, in uporabimo začimbe, ki so nam všeč.

##IMAGE-2106185##

Zadeva je znana tudi kot sadno usnje, kar je dobesedni prevod angleškega izraza fruith leather.

Sestavine: poljubna količina jabolk, olupljenih in narezanih (za en pladenj boste potrebovali približno 4 dcl kaše), ter začimbe po izbiri, denimo: 1 cimetova palčka, 2 zvezdasta janeža, 1 žlička celih nageljnovih žbic, 1 žlička kardamoma (ali 5 strokov), 1 žlička celega črnega popra), limonin sok z brizgom vode.



Priprava: jabolka dajte v velik lonec ter jih poškropite z malo vode in limoninega soka, da ne oksidirajo. Segrevajte na srednjem ognju, pogosto mešajte, dokler jabolka niso mehka in jih zlahka prebodete z vilicami. Spasirajte oziroma zmeljite. Vse začimbe zvežite v mošnjiček iz gaze in dodajte v lonec, temperaturo znižajte na srednje nizko in pustite približno 45 minut. Poskusite vsakih 15 minut, da dosežete želen okus! Če je prekislo, lahko osladite (glejte spodaj).

Sadne rolice izvirajo z Bližnjega vzhoda, kjer so bile izvrsten vir hranil in energije pozimi. Danes so zelo razširjene v anglosaksonsklem svetu.  Odlične so za zdrav prigrizek po športnih dejavnostih za povrnitev moči in zakladnica vlaknin.

Dobljeno maso enakomerno razporedite po obloženem pladnju (podlaga iz silikona ali peki papir) sušilnika za 10 ur pri 50 °. Če ga nimate, lahko sušite v pečici (na papirju za peko), na  ventilaciji in najnižji možni nastavitvi (od 40 do maksimalno 50 stopinj C, vratca malce priprite – vmes vtaknete kuhalnico).

Sušite, dokler masa ni več lepljiva in se lepo odstrani s peki papirja.
Narežite ali izstrižite trakove ter jih zvijte v rolice ali stožce.

Uporabite lahko tudi drugo sadje (mango, jabolka + borovnice, jabolka + jagode, marelice, breskve, spasirane robide in maline, hruške, ki so premehke za sušenje krhljev, celo začinjeno paradižnikovo kašo lahko posušite).

Sadno kašo lahko osladite z medom, stevijo, rjavim sladkorjem ali javorjevim sirupom, vendar največ 100 g na kilogram sadja. Če je sadje dovolj sladko, sladkanje ne bo potrebno. Računajte namreč s tem, da bodo rolice precej slajše od kaše.

NAMIG: Zelo lepe bodo kakijeve rolice, vendar morajo biti kakiji res zreli. Semena v sadju bodo dala masi lepo strukturo (recimo fige, kivi). Po želji pred sušenjem kašo posujte s sezamom ali drugimi semeni. Krasno darilo ali okras za smrečico!


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.