Recept: Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami

12.12.2024 | 12:40

Še en praznični namig ...

ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + 2 uri, 45 min za vzhajanje
KOLIČINA: za 10−12 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno

Recept: Začinjen venček z rozinami, arancini in pistacijami

Sestavine

testo

2,5 dl polnomastnega mleka
50 g masla
450 g moke za kvašeno testo
1 zavitek (7 g) suhega kvasa
50 g rjavega sladkorja
½ žličke soli

nadev

200 g temnih rozin
50 g arancinov
1 žlička mletega cimeta
1 žlička mešanice začimb za medenjake
naribana lupinica in sok 1 bio limone
naribana lupinica in sok 1 bio pomaranče
50 g nasekljanih pistacij
100 g zmehčanega masla
2 žlici rjavega sladkorja

olje za namastitev
1 jajce za premaz
sladkor v prahu za glazuro

Priprava

1.

Najprej zamesimo testo. V kozici segrejemo mleko toliko, da vidimo, kako s površine uhaja para, a pazimo, da ne zavre. Dodamo na kocke narezano maslo in postavimo na stran. V veliko skledo vsujemo moko, kvas, sladkor in sol. Ko se mleko ohladi do mlačnega in se maslo stopi, tekočino prilijemo v skledo. Zmešamo z lesno kuhalnico, nato testo zvrnemo na delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Gnetemo ga 10 minut ali toliko časa, da je mehko. Položimo ga v čisto, rahlo naoljeno skledo in pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo. Na toplem ga pustimo vzhajati približno 2 uri, da naraste na dvojno prostornino.

2.

V kozico damo rozine, nasekljane arancine, cimet, začimbno mešanico ter limonovo in pomarančno lupinico ter sok. Nekaj minut močno vremo, da sadje vpije tekočino in lepo nabrekne. Mešanico postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, nato primešamo pistacije, maslo in sladkor.

3.

Ko je testo pripravljeno, ga zvrnemo iz sklede in na hitro pognetemo, da iztisnemo zračne mehurje. Razvaljamo ga v pravokotnik velikosti 45 x 28 cm in namažemo z nadevom. Začenši pri eni od daljših stranic ga tesno zvijemo v valj, nato konca združimo, da dobimo obliko venca. Položimo ga na velik plitev pekač, ki smo ga poprašili z moko, tako da je spoj testa spodaj.

4.

Z ostrim nožem naredimo zareze okrog zunanjosti testa, približno v 3-centimetrskih razmakih, da dobimo vzorec sončnih žarkov (slika 3). Zareze naj segajo skoraj do sredine, vendar ne do konca. Vsak kos odrezanega testa malce potegnemo ven, nato ga potisnemo navzdol ob stran, tako da je odrezan rob razkrit ter krog in krog nastane pahljačast vzorec. Ko smo zadovoljni z obliko, venec spet pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati približno 45 minut, da naraste na dvojno prostornino. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

5.

Venec odkrijemo in ga po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo ga od 25 do 30 minut, da se zlato obarva in votlo zadoni, ko ga potrkamo po dnu. Malo sladkorja v prahu zmešamo s toliko vode, da dobimo gladko tekočo glazuro. Ko je venec še vroč, ga s čopičem premažemo z glazuro, da dobimo sladkorno skorjico. Postrežemo ga, ko se ohladi. Najbolje ga je pojesti v 3 dneh.

Revija Dober tek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava