DL: 5. Festival ajdovih jedi - Več kot 50 jedi iz ajde – slanih in sladkih
12.1.2025 | 14:30
Festival ajdovih jedi, ki so ga prizadevne članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev prvič pripravile leta 2019, je postal tradicija in prepoznaven v lokalnem okolju in tudi širše. Prejšnji konec tedna je v Hiši žive dediščine potekal že petič in znova dokazal, kako vsestransko uporabno žito je ajda, zato je priporočljivo, da večkrat nadomesti običajno pšenico ali riž.
O tem, koliko zdravilnih lastnosti ima ajda in kako je pomembna za naše počutje in zdravje, veliko ve predsednica društva Elizabeta Verščaj. »Rade pripravljamo jedi iz ajde, saj vidimo, kako so zdrave. Uživanje ajde znižuje holesterol in krvni tlak, izboljšuje prebavo, preprečuje diabetes, dobro deluje na žilni sistem, izboljšuje delovanje jeter. Z ajdo obogatimo telo tudi z železom, cinkom, magnezijem, fosforjem in selenom. S flavonoidi ajda zelo uspešno uničuje rakave celice,« je dejala in poudarila tudi pomen ajde za kranjsko čebelo in slovenskega čebelarja.
Ajdove jedi so tudi zelo dobre. »Velika prednost ajde je, da se s prepoznavnim žlahtnim okusom v sodobni kulinariki odlično kombinira z drugimi živili. Ajdove jedi se prilegajo h kislemu zelju, solati, mesu in tudi k sladici, jabolku itd. In koliko jedi se da pripraviti iz ajde!« pove Elizabeta Verščaj, ki si želi, da bi bila ajda čim pogosteje na naših jedilnikih.
TUDI NOVOSTI
Okrog 30 članic DPŽD Bela Cerkev, ki so mnoge sodelovale tudi v delavnicah o pripravi jedi iz ajde, je za tokratno razstavo skuhalo in speklo več kot 50 različnih jedi, slanih in sladkih: znamenito vinjevrško pogačo, ki je njihova stalnica in zaščitni znak, ajdove žgance, škratove klobase v ajdovem kruhu, ajdovo kašo z gobami v skodelici iz vlečenega testa, polento s kislim zeljem, ohrovtove sarmice z ajdovo kašo, musako iz kislega zelja in ajdove kaše, piščanca na posteljici iz ajdove kaše in pora, gratinirane ajdove štruklje, ajdove gibanice, pice iz ajdove moke, lešnikove ajdove piškote, ajdove rulade s kislo smetano in marmelado, medene ajdove torte z lešniki in še kaj.
Letošnje novosti so npr. baklava z ajdovo kašo in čokolado ter ajdove bajadere in jedi v kozarčkih, kar je trenutno zelo modno: vanilijeva ajdova kaša z malinami ter jogurtova strnjenka z ajdo in kakijem.
Na razstavi tudi ni manjkala ajdova pita z višnjami in skuto, ki je z vsemi točkami zmagala na nedavnem državnem ocenjevanju pit v Šmarjeti. Renata Lužar, članica DPŽ Šmarjeta, je v društveni kuhinji prikazala, kako jo pripraviti.
Kot pove Betka Verščaj, večine jedi ne ponavljajo in jih pripravljajo prvič. V knjižici Jedi iz ajde, ki jo je društvo izdalo pred petimi leti, je sto različnih receptov, tako da izzivov ne manjka tudi v prihodnje.
KMETIJA KLEPEC
Jedi iz ajde, te starodavne kulturne rastline, pa ne bi bilo, če je kmetje na slovenskih poljih ne bi sejali. Med pridelovalci je tudi družina Klepec s Krasinca v Beli krajini, ki se je v Beli Cerkvi prvič predstavila z vrhunskimi izdelki s kaljeno ajdo, kar je nekaj posebnega celo v evropskem prostoru.
Kmetijo in njihovo delo sta predstavila Mojca in Jože Klepec ter poudarila zlasti njihovo kaljeno moko in kaljene ajdove hrustavčke, kaljene testenine, čokolade s kaljeno ajdo, namaze, kosmiče, kašo pa tudi hladno stiskana olja in še kaj. Vse to prodajajo na domači kmetiji in v spletni trgovini, zadovoljni kupci pa so jim največja nagrada za ves trud, ki ga vsa družina vlaga v delo.
Na razstavi sta se predstavila tudi domači Mlin Košak iz Družinske vasi in šentjernejski Mlin Rangus iz Dolenjega Vrhpolja, ki odlično sodelujeta z društvom in vedno priskočita na pomoč z dobro domačo moko.
Članek je bil objavljen v novembrski tiskani številki Dolenjskega lista
L. Markelj
Preprečevanje raka: najpomembnejša...
Jožko: Poskrbite za alkalnost telesa. V...
16-urni post povzroči v telesu prave čud...
Jožko: AUTOFAGIJA (regeneracija organizma) -...
DL: Na ortopedskem oddelku: ''Šele ko...
Marija: Ja res je tako, ko obležiš nemočen in...
Po sledi novih teorij zarote: Ali cepiva...
Jožko: Vsako cepivo mora imeti navodila za...
FOTO: Pohod v Dražgoše po pomemben nauk
Ivan Janez: Okupator ni imel "podpore med...
Recept: Nebeško okusna sladica - narobe obrnjen jabolčni kolač
sre, 12.2.2025
Za vitko linijo: Enodnevni super shujševalni program dela čudeže
tor, 11.2.2025
Preprečevanje raka: najpomembnejša preventiva
čet, 13.2.2025
DL: Glamping v Češči vasi
tor, 11.2.2025
DL: Uspešne novomeške zgodbe
sre, 12.2.2025