Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Anže Kuplenik izdal kuharsko knjigo


M. Ž.
9. 11. 2020, 14.30
Posodobljeno
15:13
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

anze_kuplenik_foto_miki_pavlin1.jpg
Miki Pavlin
Prva knjiga Anžeta Kuplenika (Foto: Miki Pavlin)
anze_kuplenik_foto_miki_pavlin.jpg
Miki Pavlin
(Foto: Miki Pavlin)

Chef svoje kuh'ne je naslov prve kuharske knjige Anžeta Kuplenika, še nekaj dni aktualnega zmagovalca slovenskega Masterchefa, ki je eden najbolj priljubljenih televizijskih šovov ne le pri nas, temveč tudi po svetu. Izšla je nedavno, v njej pa je več kot 50 receptov, s katerimi lahko razvajate svoje domače, najbližje, prijatelje … »V knjigi je veliko nasvetov, ki predstavljajo vodilo, da lahko jedi pripravimo res vrhunsko, ob tem pa se tudi veliko naučimo,« pravi simpatični 22-letnik z Vrha pri Pahi.

V kuhinji tudi po 17 ur dnevno

Prva misel, da bi napisal kuharsko knjigo, se je Anžetu porodila marca, v času prvega vala epidemije koronavirusne bolezni. »A to je bila zgolj ideja, vse skupaj še daleč od uresničitve. In kar hitro sem pozabil na to, čez poletje pa se je začelo zares. Ko so med letom prekinili predvajanje 6. sezone Masterchefa Slovenije in se mi je podaljšal 'mandat' aktualnega zmagovalca, sem si rekel, da bi bilo zdaj pa res odlično, da v tem času ustvarim nekaj posebnega. Nekaj, česar še ni noben zmagovalec do zdaj,« je pripovedoval Anže.

Aktivno pisanje knjige je začel po dopustu, v drugi polovici avgusta. Sprva si ni znal predstavljati, koliko truda bo treba vložiti, da bo na koncu vse izpadlo tako, kot si je želel. »Samo pisanje niti ni bilo tako zelo zahtevno, največ časa so mi vzeli priprava in kuhanje jedi ter fotografiranje. V kuhinji sem bil vse dneve, tudi po 17 ur na dan!«

Vsakdanje jedi na modernejši način

Navdih za recepte je iskal v vsakdanjih in preprostih jedeh, ki jih je pripravil na modernejši način. Prav zato je knjiga primerna za vsakogar, še za tako laičnega kuharja, je prepričan Anže. »Prav vsak lahko med recepti najde nekaj zase. Naj bodo to predjedi, glavne jedi, sladice ali zdravi obroki. V knjigi sem si želel pokriti čim več različnih področij kulinarike. Ker pa smo ljudje vse bolj zahtevni, je v njej tudi nekaj zdravih, a še vedno zelo okusnih jedi. V receptih so sestavine in postopki priprave, ki so del vsake kuhinje,« pravi Anže.

Več pa v aktualni 45. številki Dolenjskega lista z dne, 5.novembra 2020.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.