© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bageta s sirom in česnom


Revija Dober tek
1. 9. 2024, 13.20
Posodobljeno
02. 09. 2024 · 11:55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzrecept.jpg

Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.

KOLIČINA: za 4 porcije

ZAHTEVNOST: Preprosto

##IMAGE-3211181##

Skupaj z oljčnim oljem in malo soli je že zadostna zabela oziroma minimalna omaka za testenine. Pravzaprav si brez njega težko zamislimo katero koli resno jed sredozemske kuhinje.

Česen so redno uživali že v stari Asiriji, Babilonu, Egiptu, Grčiji in Rimu. In to ne le zaradi imenitnega okusa! O njegovih pozitivnih učinkih na zdravje in dobro počutje so pisali številni zdravniki, različni misleci pa so poročali tudi njegovih pozitivnih učinkih na mišljenje. Česen je pravzaprav prvo, najstarejše in najbolj priznano sredstvo proti številnim težavam.

Sestavine

5 strokov česna

1 šopek svežega peteršilja

2 žlici oljčnega olja

115 g sira

3 žlice masla

2 bageti

sol

Priprava

Olupljen česen in peteršilj skupaj z oljčnim oljem zmiksamo v mešalniku. Mešanico pretresemo v ponev, v kateri smo pred tem raztopili maslo in dobro premešamo.

Sir narežemo na kocke.

V bageti napravimo več zarez, v katere razporedimo česnovo maslo in nekaj kock sira. Bageti zavijemo v aluminijasto folijo, položimo na rešetko v pečici in pri 190 °C pečemo približno 10 minut. Pred koncem peke folijo nekoliko odvijemo, da se bageti po vrhu zlato zapečeta.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.