© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot na Krasu


Darinka Kerin Kiler članica DLSD Leskovec pri Krškem
24. 10. 2016, 13.40
Posodobljeno
14:33
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_kras__01_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_kras (01), _kras__01_
_kras__26_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_kras__08_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Kadar piha burja, bo sigurno lepo vreme! ... Tako pravijo prebivalci na Krasu. In res je bilo v soboto, 22. oktobra 2016, na Krasu prelepo sončno jutro. Ta dan, ko smo se člani Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem odpravili na tretjo strokovno ekskurzijo. Iz meglenega, hladnega Posavja smo se pripeljali naravnost v sončno jutro na Krasu in si privoščili dobrote, ki so jih pripravili člani društva. V prijetnem vzdušju in s polnimi trebuščki smo se podali na našo prvo dogovorjeno lokacijo – ogled doline Glinščice, ene od tržaških rek, ki leži na območju Nature 2000. Izvira nad vasjo Klanec in teče proti morju po kraških tleh, ki so v teku stoletij dovolila globoko erozijo in nastanek čudovite kanjonske doline med hribom Stena in Kraškim hribom. Dolga je samo dvanajst kilometrov, a je prava zakladnica zanimivosti, zaradi česar je bila v večjem delu leta 1996 razglašena za naravni rezervat. Razgledna točka pri Jezeru nam je nudila prečudovit pogled na celotno dolino.

Po ogledu doline nas je pot popeljala v pršutarno Lokev na Krasu, kjer smo si ogledali proizvodne prostore ter poizkusili njihove izdelke ter lokalno vino teran. Ker je osnovna dejavnost v Društvu ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem predelava mesa, so udeleženci ekskurzije z zanimanjem poslušali predstavitev zaposlenih v pršutarni, ki je ena najstarejših pršutarn na slovenskem Krasu.

Ker pa je ob dobri hrani prijetno poizkusiti tudi dobro kapljico lokalnega vina, smo se odpravili še na ogled kleti ter degustacijo vin v zadrugo Vinakras. Ob sprejemu so nam predstavili kratko zgodovino zadruge potem pa so nas povabili še na ogled klet. Ob koncu je sledila še degustacija njihovih vin. Pripravili so štiri vzorce vin; Chardonnay, Rose, Teran in njihovo posebnost ViLi aromatizirano vino pripravljeno iz bele kraške sorte Vitovske grganje. Je intenzivne slamnato-rumene barve zlatih odtenkov. Prijetna aroma spominja na belo cvetje, bezgove cvetove in marelice, ki skupaj z ostankom sladkorja dajejo vinu polnost. Prav zato je Vili prava izbira za sladke trenutke.

Strokovno ekskurzijo, ki se je je udeležilo 50 članic in članov, smo zaključili s skupno večerjo in druženjem.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.