Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gostilna išče šefa: Šef strežbe je bil Kostanjevičan


Tanja Jakše Gazvoda
11. 12. 2012, 14.25
Posodobljeno
12. 12. 2012 · 08:05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kuhar.jpg
osebni arhiv
Matevž Strajnar (Foto: osebni arhiv)

##IMAGE-2487831##

TV šov ''Gostilna išče šefa'' se je ta teden končal z velikim finalom, v katerem sta ostala Julijana in Andrej. Zmagovalec je postal Andrej Murko, prejel je ne le gostilno, pač pa tudi stanovanje nad njo, kjer bo lahko živel. In čeprav Dolenjci, Posavci ali Belokranjci tokrat nismo mogli navijati in glasovati za kandidate z našega območja, pa to le ne pomeni, da v šovu nismo odigrali vidne vloge (seveda ob sami voditeljici, Novomeščanki Lili Žagar). O tem smo v Dolenjskem listu poročali pod naslovom:

DL: Matevž iz gostilne povsem predan gostinstvu

V šovu Gostilna išče šefa se odnosi sedaj, ko se oddaja počasi izteka, vse bolj zapletajo. In čeprav naš del Slovenije med tekmovalci nima svojega zastopnika, pa je bil za eno vidnejših vlog izbran Kostanjevičan. Matevž Strajnar je namreč vodja strežbe, tisti torej, ki je vezni člen med tekmovalci in gosti.

Matevž je že tako povsem predan delu, delo v šovu pa ga še bolj zaposluje. »Trenutno sem popolnoma razprodan: za zajtrk služba, za kosilo služba, večerja služba in namesto spanja služba,« se nasmehne in doda, da je brez prostega dneva že od prvomajskih praznikov, ko se je začela sezona na Bledu.

Dopoldne dela v Vili Prešeren, popoldne se odpelje v Medvode in tako bo vse do 10. decembra, ko se bo šov zaključil. »A kljub temu uživam in ni mi težko, ker imam rad stroko, v kateri delam, je pa izkušnja nepozabna, predvsem zaradi odlične ekipe, s katero sodelujem, tako v Sportini kot v ´Gostilni pri šefu´.

ZAZVONIL JE TELEFON …

Kako je postal vodja strežbe v Gostilni pri šefu, še sam ne ve, zazvonil je telefon in pogovori so stekli, je pa očitno pri tem imela nekaj tudi usoda. Matevžev pokojni oče Venci je namreč v gostilni, kjer trenutno snema ekipa in kjer Matevž preživi glavnino svojega časa, tik preden je resno zbolel, redno pil jutranjo kavo, v večernih urah po službovanju pa popil kozarec vina. Stanoval je namreč le nekaj metrov stran od gostilne, kjer sedaj, 40 let kasneje, dela Matevž.

Tudi Matevžev oče je bil gostinec, Matevž pa je svoje prve gostinske korake naredil v Gostilni Žolnir v rodni Kostanjevici. »Tu sta me Fanika in Otto Sevšek s svojimi profesionalnimi prijemi navdušila in pospremila na zahtevno, a lepo poklicno pot,« pravi. Delo je nadaljeval v restavraciji in diskoteki Pacific v Krškem, kjer si je služil dijaški kruh, Kostanjevico pa je zapustil po zaključeni srednji šoli leta 1998, ko se je odselil na obalo, kjer je ob delu v manjšem družinskem hotelu v Fiesi vpisal študij Turistice v Portorožu, potem pa se prepisal na Višjo strokovno šolo na Bledu.

»Obvezno praktično izobraževanje sem kot študent z Bleda opravljal v Portorožu v Grand Hotelu Palace, kjer sem postal tudi njihov štipendist. Spomini na takratno življenje so še vedno živi in prijetni, Bil sem Kostanjevičan - Dolenjec torej, ki sem študiral na Bledu, delal pa v Portorožu,« se spominja študijskih let.

Po zaključku šolanja so mu na matični šoli na Bledu ponudili zaposlitev v šolskem hotelu Astoria in poplačilo obveznosti štipendiranja v Palacu. Tako je postal vodja restavracije v tem hotelu, potem pa je sledil no v izziv - prevzem vodenja restavracije na blejskem gradu in po sedmih letih službovanja na višji strokovni šoli prestop k Sportini. Prevzel je vodenje hotela Ribno, hkrati opravljal zadolžitve kot vodja F&B-ja v Vili Bled, trenutno pa vodi Vilo Prešeren, ki je ena pomembnejših točk v blejskem turizmu.

33-letnik, ki živi v Gorjah pri Bledu, ob tem pa doda, da ima potrpežljivo življenjsko sopotnico Suzano in dveletno hčer Loti, pove tudi, da o gostilni in tekmovalcih ne sme govoriti, saj ga k molčečnosti zavezuje pogodba, je pa poudaril, da je Gostilna pri šefu v slovenskem prostoru nekaj posebnega. »Zagotovo ji šef Bine s svojo neobičajnostjo in kontradiktornostjo daje svoj nenadomestljivi pečat in vesel sem, da sem del te zgodbe ter da to lahko delim s Kostanjevičani. Pa dobrodošli v gostilni!« pravi Matevž.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 22. novembra 2012.

cloud-rain

Trenutno

14 °C

Deževno

petek, 23. 5

Deževno

7 / 13 °C cloud-rain

sobota, 24. 5

Delno oblačno

5 / 17 °C cloud-sun

nedelja, 25. 5

Delno oblačno

5 / 21 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.