© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ivan Ivačič: ''Ljudje naj bi z veseljem kuhali''


Posavski muzej Brežice
13. 10. 2021, 10.10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzzzivacic__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzivacic (1)
_zzzzzivacic__5_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzivacic__3_.jpg
Arhiv Lokalno.si

V četrtek, 7. oktobra 2021, so v Posavskem muzeju Brežice odprli gostujočo razstavo Muzejev radovljiške občine »LJUDJE NAJ BI KUHALI Z VESELJEM« (Ivan Ivačič). Razstava, ki dopolnjuje julija odprto razstavo Po Posavju z žlico in čašo: 5 čutov: 1 – OKUS, predstavlja zbirko izdaj Kuharske knjige Ivana Ivačiča ter kratek film, v katerem priznani kuharski mojster Uroš Štefelin pripravlja Zdolsko gobovo juho po receptu mojstra Ivačiča.

Razstavo sta predstavili kustosinja Mestnega muzeja Radovljica Katja Praprotnik in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

Razstava je del kulturnega abonmaja z naslovom Polna žilica kulture Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki ga je predstavila generalna sekretarka Združenja Mateja Hafner Dolenc. Razstava je že drugi dogodek letos, ki povezuje mesti Radovljica in Brežice, članici Združenja zgodovinskih mest Slovenije. 5. avgusta 2021 je potekalo odprtje gostujoče razstave Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska TV-zvezda, 100-letnica rojstva Posavskega muzeja Brežice v Šivčevi hiši Muzejev radovljiške občine, ki je na ogled do 31. 12. 2021.

Razstavo je odprla podžupanja Občine Brežice Mila Levec. Razstava je del aktivnosti, ki podpirajo Slovenijo tudi kot nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021, bo v prostoru stalne razstave novejše zgodovine Pod devetimi zastavami na ogled do 8. februarja 2022.

Program odprtja je obogatila učenka Glasbene šole Brežice Ana Jagrič na citrah.

Po uradnem odprtju je za razvajanje brbončic poskrbel mednarodno priznani in nagrajeni brežiški kuharski mojster Jure Tomič, ki je zbranemu občinstvo predstavil svojo verzijo gobove juhe s posebnim jesenskim pridihom.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.