Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Iz ostankov prazničnega peciva: kroglice, grmada iz potice


Sonja Grizila/Revija Jana
5. 1. 2025, 17.00
Posodobljeno
06. 01. 2025 · 13:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Shutterstock
Iz ostankov potice lahko naredimo sočno grmado. (Foto: Shutterstock)

Iz ostankov peciva, ki niso več videti zelo lepo, so pa vsekakor še vedno slastni, lahko naredimo nove sladice za dneve po praznikih.

Shutterstock
Sladke kroglice so preproste za pripravo. (Dober tek)

Jabolka v kozarcih

Potrebujemo 10 dag zmletih piškotov, 4 jabolka, 4 žlice medu in cimet.

Pomešamo zmlete piškote, olupljena in naribana jabolka, primešamo med ter ščepec cimeta. Če sladice ne bodo jedli otroci, dodamo še dve žlici maraskina ali ruma. Razdelimo po kozarcih in pustimo pol ure stati. Lahko ponudimo s smetano ali sladoledom, nujno pa ni. Če se vam mudi, lahko namesto jabolk in medu uporabite pomarančno ali kakšno drugo marmelado ter okrasite z nutelo.

Kroglice

Potrebujemo 20 dag zmletih piškotov, 20 dag zmletih orehov, pet žlic sladke smetane, pet žlic zmlete čokolade, kokosovo moko.

Piškote pomešamo z zmletimi orehi, smetano, čokolado, poskusimo in dosladkamo po okusu, dobro pregnetemo ter oblikujemo za oreh velike kroglice. Povaljamo jih po kokosovi moki in zložimo na pladenj.

Grmada iz potice

Potrebujemo 6 kosov orehove ali druge potice, pol litra sladke smetane, 10 dag kakava, 3 žlice sladkorja, pest rozin, 10 dag zmlete čokolade, maslo.

Potico nalomimo na koščke, prelijemo s 3 decilitri smetane, potresemo s kakavom, sladkamo, dodamo rozine, dobro premešamo in damo v posodo, to pa v drugo posodo z vrelo vodo. Pokrito kuhamo petnajst minut, nato zvrnemo na krožnik, oblikujemo z lopatko v kupolo (ali v več manjših) in ohladimo. Čokoladi dodamo žlico masla, stopimo in prelijemo prek sladice. Ponudimo s preostalo smetano, ki jo stepemo.

Še več zanimivih vsebin najdete v reviji Jana.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.