© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Izšla knjiga o tekmovanju ''Domača kuhna pa to''


Domača kuhna pa to
17. 12. 2013, 09.25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

a_p___zalo_nik_rudi_zaman_in_igor_brato_.jpg
Arhiv Lokalno.si
A.P., založnik Rudi Zaman in Igor Bratož
kuharji.jpg
V letošnjem tekmovanju se je odlično odrezala tudi ekipa OŠ Krmelj ''Knapci''.

Tako neznatna deželica s tako raznolikimi regijskimi posebnostmi, ki narekujejo pestrost kulinarike: od pridelave, predelave hrane, kuharskih postopkov, receptov in interpretacije jedi, tako rekoč – od vasi do vasi ...

Že ob prvem koraku raziskovanja kulinarične dediščine se ti odprejo vrata ne-slutenih obzorij ali količine regijsko značilnih jedi ter vsega, kar sodi zraven. Obilo jedi, predvsem iz skupine »na žlico«, kamor prištevamo juhe, enolončnice in tiste malce bolj gostljate, potem močnate jedi, v čigar skupino štejemo vse majhne in malo večje testene zvitke, kuhane ali pečene, jedi iz zdroba, polente, žit, … polnjene z lokalno značilnimi sestavinami, obogatene s svežim ali suhim sadjem, domačim sirom … ter nenazadnje tisti majhni prigrizki ali grižljajčki, ki burijo otroško domišljijo pri dekoraciji krožnika ali jedi, jim širijo obzorja sestavljanja okusov in usmerjajo k poseganju po sestavinah, ki rasejo »okoli hiše«.

Vsaka jed je zavita v zgodbo, ki ponazarja delček življenja naših prednikov, opisuje vaški običaj, opravila, povezana s pridelovanjem hrane, letnim časom prazniki ali pred in po – prazničnimi dnevi, slavji ipd..in vse to skozi otroško interpretacijo strogi žiriji, v obliki zapisa predstavljamo v knjigi.

Tudi ambiciozno zastavljena naloga: pripraviti za svojo lokacijo bivanja najznačilnejšo ribo po lokalno značilnem receptu, povezanim z zgodovino kulinarike kraja in zraven opisati takratni način lovljenja in vzroke priprave posameznih jedi, ni povzročila strahu pri najmlajših kuharjih. Obratno! Dobili smo celo paleto jedi, v večini iz živeža naših sladkih voda.

Jedi naših prednikov so po svoji sestavi, okusu, kalorični vrednosti, zagotavljale telesu potrebne snovi ob določenem letnem času ali opravilu, ipd. Ker se večina jedi, izvzetih iz drvečega vlaka pozabe, nanaša na revnejši sloj prebivalstva, kamor štejemo kmečko in delavsko prebivalstvo, ki ni obiskovalo mestnih tržnic ali sestavin dobivalo iz tujine, lahko govorimo o hranjenju »iz rok v usta«. Posledično gre za uporabo hrane, ki je bila na voljo v bližnji okolici ob določenem času. Prav to smiselnost prehranjevanja, ki je podlaga za osvajanje procesa samooskrbe, si želimo ponovno obuditi in spodbuditi mladostnike k dolgoročno odgovornemu razmišljanju za okolje, zase in za naslednje generacije.

Ob enem jim želimo ponuditi verodostojne informacije in osvajanje celotnega kuharskega (ali kulinaričnega) postopka, morda navdušiti za delo v prihodnje ali celo poklic, predvsem pa si prizadevamo vzgojiti spoštovanje do lastne okolice in vsega, kar je z njo povezanega.

Vse to je bilo vredno zapisati in tako trajno ohraniti.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.