Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kislo zelje: Sedmograški zeljni narastek - med musako in sarmo (recept)


Revija Dober tek
24. 1. 2025, 13.30
Posodobljeno
25. 01. 2025 · 13:30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zelje po clujsko ali sedmograški narastek iz kislega zelja je specialiteta, ki posebno tekne pozimi.

ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno

Sestavine

750 g kislega zelja
150 g dolgozrnatega riža
1 velika čebula
500 g zmlete ali nasekljane govedine (pleče)
morska sol
sveže zmlet pisani poper
1 ščep šetraja
200 g kisle smetane
1 jajce
100 g naribanega trdega sira
1 žlička mlete paprike (lahko prekajene)
oljčno olje ali maslo
1 rdeča paprika ali rdeči (po želji pekoči) feferoni

Po želji še nekaj rezin pancete ali pršuta ali kranjsko klobaso

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Riž skuhamo na tri četrt, da je na ugriz še malce trd. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo ter jo v ponvi posteklenimo na izbrani maščobi. Meso v loncu ločeno močneje popražimo, da dobro porjavi. Primešamo mu čebulo, popramo in previdno solimo ter začinimo s šetrajem. Upoštevajmo, da je kislo zelje po navadi precej slano! Če je zelje prekislo, ga po potrebi malo speremo, nato pa ga na kratko podušimo, da se lepo zmehča.

2. Manjši globoki pekač dobro namažemo in vanj enakomerno razporedimo polovico dušenega zelja. Po zelju enakomerno razporedimo praženo meso in ga prekrijemo z rižem. Vse skupaj prekrijemo z drugo polovico zelja in enakomerno posujemo z mleto papriko.

3. Jajce in kislo smetano razžvrkljamo in primešamo naribani sir. Z mešanico enakomerno prelijemo oziroma premažemo vrhnji sloj zelja. Na vrh po želji razporedimo rezine izbrane mesnine in narezano papriko oziroma feferone. Za pol ure porinemo v pečico.

4. Pečen narastek razrežemo in razdelimo na krožnike, po želji na vsak kos damo še žlico kisle smetane in postrežemo s kuhanim krompirjem v oblicah.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.