Kruh z naravnim kvasom

##IMAGE-3887209##
V Sodražici od leta 2015 deluje Skupina za poprtnik, to je praznični božični kruh, ki je vpisan v register Nesnovne kulturne dediščine. Decembra lani je kar 28 gospodinj sodelovalo pri pripravi lokalne razstave tega kruha, ki jih še bolj povezala, zato so sklenile, da skupino ohranijo in se lotijo novih izzivov in starih, že pozabljenih receptov. Na delavnico za peko kruha z naravnim kvasom so se pred dnevi poleg gostiteljic prijavile starejše in tudi mlajše gospodinje iz Kočevja, Velikih Lašč, Dobrepolja in Škofljice, vse skupaj jih je bilo 38.
Medse so povabile Jožeta Senegačnika, ki se s peko kruha ukvarja že 12 let, sicer je ta zgovorni mož po poklicu pravnik, pred 30. leti pa ga je zasvojilo računalništvo. Postopek priprave kruha z naravnim kvasom (droži) poteka mnogo počasneje kot z industrijskim kvasom, ker je prisotna le ena vrsta kvasovk. Torej za užiten in obstojen kruh potrebujemo le tri sestavine: moko, vodo in sol, so gospodinje prisluhnile Jožetovim nasvetom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se