Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kuhali smo tradicionalne jedi dolenjske in kočevske regije


Anica Oblak Janko
15. 2. 2021, 10.50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_jed__1_.jpg
Ajdov triet, pisan kruh, dolenjske kepe, ajdov želodec, krompirjevka
_jed__2_.jpg
Levša, cop na lop, dolenjska smetanova juha s kašo, kostelski čušpajz, špehov regrat

Učitelji praktičnega pouka Srednje šole za gostinstvo in turizem smo na povabilo predstavnikov založbe Hart, za katero priznan slovenski etnolog prof. dr. Bogataj pripravlja novo knjigo, pripravili kar petdeset jedi, značilnih predvsem za dolenjsko in kočevsko regijo, dve pa sta bili iz Bele krajine. Tako bo tudi naša regija v literaturi odslej predstavljena z večjim naborom tradicionalnih jedi.

Dolenjska je poznana po dobri hrani in dobrem vinu, vendar do sedaj bogastvo naše gastronomske dediščine ni bilo obširno predstavljeno javnosti. V zadnjih letih spet vse bolj odkrivamo jedi naših prednikov, kar na naši šoli spodbujamo že vsa leta. V učnih programih nekaterih oddelkov obravnavamo kar nekaj narodnih jedi. Ker smo tokrat smo vse pripravljene jedi fotografirali, jih bomo lahko uporabljali tudi kot učni vir pri poučevanju.

Sodelovanje pri nastajanju knjige je še en uspešen projekt Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, s katerim ohranjamo našo tradicijo. Trudimo se, da bi narodne jedi ohranili za prihodnje rodove, tudi tako, da jih pripravimo in postrežemo na posodobljen način. Naš cilj je namreč v dijakih vzbuditi zavedanje, da je lokalna in sezonsko pridelana hrana najboljša.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.