© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarična delavnica z Markom Pavčnikom - lokalne sestavine na sodoben način


Anica Oblak Janko
12. 6. 2014, 11.35
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

s_kulinarika_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
s_kulinarika_002.jpg
Arhiv Lokalno.si

V torek, 3. 6.2014, smo imeli v Hiši kulinarike na Glavnem trgu v gosteh kuharskega mojstra Marka Pavčnika, ki je s študenti in ostalimi zaposlenimi pripravljal okusne jedi iz živil, ki so pridelana na našem centru. Namen kulinarične delavnice je bil uporabiti čim več lokalnih sestavin in jih pripraviti na sodoben način. Jedi so bile pripravljene z različnimi tehnikami in s pomočjo naprav, ki jih uporabljajo v modernih kuhinjah. Pripravljali smo goveji tatar na jajčni kremi s stebelno zeleno in ocvrto gomoljno zeleno z rezino ajdovega kruha, ajdovo juho z divjimi zelišči in poširanim jajcem s hrustljavimi zeliščnimi drobtinami, file postrvi na ričoti s presno zelenjavo, telečji raviol v družbi špargljevega pireja s priželjcem in ocvrtimi žajbljevimi listi. Za glavno jed smo pripravili jagenčka na več načinov, in sicer kot ocvrto mesno kroglico s korenčkovim pirejem z okusom janeževe zvezde, angleško pečeni file in jagnječji ragu z zapečeno pirino polento. Za sladico smo postregli bezgov muss bele čokolade (recept spodaj) in jagode z meto.

Na kulinarični večer smo povabili nekaj priznanih lokalnih gostincev, da so lahko okusili in ocenili jedi iz naše kuhinje. Gostili smo tudi priznanega vinarja Samuela Malnariča s Turistične kmetije Malnarič – Nampelj, ki je k našim jedem ponudil svoja vina. Študentje VSŠ smeri gostinstvo in turizem pa so gostom predstavili tudi vina iz vinogradov našega centra.

V prihodnosti načrtujemo organizacijo podobnih večerov za širšo javnost.

BEZGOV MUSS

sestavine:

•1l sladke smetane

•0,5 l mleka

•930g bele čokolade

•6 lističev želatine

•sveži bezgovi cvetovi

•akacijev med

•jagode

•maraskino

•meta ali melisa

•1 kg jagod

priprava:

V mleku skuhamo bezgove cvetove. Precedimo ter v mleko dodamo akacijev med. Na pari stopimo belo čokolado. Ko se mleko nekoliko shladi dodamo želatino, ki smo jo predhodno namočili v mrzli vodi. Nato do polovice stepemo sladko smetano. Mleko in belo čokolado zmešamo ter postopoma dodajamo na pol stepeno sladko smetano. Nato gladko zmes vlijemo v kozarec.

Jagode narežemo na kockice, jih mariniramo z maraskinom, dodamo malo medu, pomarančnega soka in sesekljano meto ali meliso. Ko se muss ohladi oziroma strdi je pripravljen za serviranje,. Dodamo mu samo že marinirane jagode, okrasimo z listom mete in postrežemo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.