Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pekarske skrivnosti: Ravnajte takole, pa bo testo popolno


V. M. Foto: Pexels
19. 12. 2024, 14.00
Posodobljeno
20. 12. 2024 · 11:53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

_zzztesto__1_.jpg
Testo naj vzhaja na toplem.

Ne glede na recept za testo, je dobro slediti drobnim trikom, zaradi katerih bo priprava še posebej uspešna.

_zzztesto__2_.jpg
Uporabite sestavine, ki ste jih poprej ogreli na sobno temperaturo.

Seveda je pomembno, da imate dober recept za testo, ni pa slednje pogoj, da vas bo za vsako ceno razveselil fantastičen rezultat. Pekarske skrivnosti namreč zajemajo mnogo več, kot zgolj napotek, da mora testo vzhajati na toplem. Da bo vaše testo videti, kot bi ga izdelal izkušen pekarski mojster, sledite naslednjim korakom:

- Še preden boste pričeli z delom, naj vam misli odromajo k sestavinam. Jajca in maslo tako že poprej vzemite iz hladilnika. Naj počivajo nekaj časa na sobni temperaturi, preden jih boste zmešali z ostalimi sestavinami.

- Uporabite prekuhano vodo, saj klorirana voda oslabi delovanje kvasa. Pomembno je tudi, da voda ni hladna, saj se škrob v mrzli vodi slabo topi.

- Moko presejte!

- Vaš recept zajema uporabo jajca? Pa ste vedeli, da jajce naredi testo bolj gosto? Če boste zmesi dodali le rumenjak, vas bo razveselilo mehkejše testo.

- Se pri peki ravnate po načelu: bolje malo več, kot premalo? Zavrzite to misel, ko beseda nanese na pecilni prašek in kvas. Če boste z omenjenima sestavinama pretiravali, se zlahka zgodi, da bo testo prekomerno naraslo in vas razžalostilo z razpokami.

- Dlje kot bo testo vzhajalo, bolj bo okusno. Če vzhaja premalo časa, boste zaznali neprijeten okus po kvasu. A tudi tukaj ne gre pretiravati, če je testo preveč vzhajano, se bo zvrnilo samo vase.

- Držite se tega, da testo vedno položite v že ogreto pečico. Potem, ko nastavite ustrezno temperaturo, počakajte 10 do 15 minut - nikar ne prehitevajte peke s predčasno namestitvijo v hladno pečico, saj boste zgolj poslabšali kvaliteto končnega izdelka.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.