Pita: že od ene sta lahko dva sita (recept za slano s stročjim fižolom)

Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.
Je to kakšna sadna, denimo breskova pita s krhkim testom? Lahko je tudi pastirska oziroma ovčarska, kot Britanci pravijo jedi iz mletega mesa in krompirjevega pireja. V Bosni celo vse bureke, razen mesnega, imenujejo pita. V Grčiji z vlečenim testom pripravljajo imenitno špinačno pito – spanakopito.
Američani pita pravijo celo pici (pizza pie), kar je pravzaprav smešno, saj imata obe imeni, tako pita kot pica, isti izvor v stari italijanščini. Je pa res, da tako pravijo tudi slani piti, ki nekoliko spominja na pravo pico.
Tokrat si privoščimo slano pito s stročjim fižolom:
##IMAGE-3998783##
Sestavine
300 g moke
150 g hladnega masla
malo hladne vode, približno 8 žlic
malo soli
Za nadev še:
400 g stročjega fižola
250 g mehke skute
2 jajci
50 ml kisle smetane
1 ščepec muškatnega oreščka
2 žlici naribanega parmezana
1 ščepec kumine
50 g rezin pršuta
Priprava
Testo pripravimo tako, da maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko in malo soli v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Po žlicah dodamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in damo za kakšno uro v hladilnik.
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima 28 cm premera in stranice višine 4 cm). Testo prenesemo v model in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.
Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v krog, ki je za nekaj centimetrov večji od pekača. Nato ga prenesemo v pekač, učvrstimo robove in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Testo prebodemo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 200 °C približno 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo ter pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.
Nasvet
Hranilna vrednost masla znaša okoli 740 kcal/100 g.
Kisla smetana je dober vir riboflavina in kalcija.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se