Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Božanske makove štručke


Revija Liza Maja
22. 9. 2024, 17.30
Posodobljeno
23. 09. 2024 · 10:49
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzrcp__1_.jpg
Pexels
Makova štručka (Foto: Pexels)

Mmmm, bi domače razveselili s slastnimi makovimi štručkami? Dajmo, zavihajmo rokave!

_zzzrcp__2_.jpg
Pexels

Sestavine za 10 štručk:

• 500 g polostre moke

• 1/2 žličke sladkorja v prahu

• 40 g kvasa

• sol

• 50 g maka

• mast za pekač

• navadna moka za valjanje

Postopek priprave po korakih:

1. V skledi zmešamo žlico moke, sladkor, kvas in nalijemo približno 100 ml mlačne vode. Vse dobro premešamo in pustimo vzhajati.

2. Moko presejemo v skledo, dodamo kvas, 150 ml vode, solimo in naredimo gladko testo. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati približno 30 minut.

3. Testo razdelimo na 10 delov, ki tehtajo približno 70 g. Iz vsakega dela razvaljamo tri valje in jih spletemo v pletenico. Poškropimo z vodo, potresemo z makom, prestavimo na namaščen pekač in pustimo vzhajati še 15 minut.

4. Pečico segrejemo na 220 °C. Pri tej temperaturi štručke pečemo prvih 5-7 minut, nato znižamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 10-15 minut.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.