Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Čokoladni španski vetrci


njena.si
1. 2. 2023, 13.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzv.jpg

##IMAGE-4041194##

Posladkajte se!

SESTAVINE

3 beljaki
150 gramov sladkorja
žlička vaniljevega ekstrata
žlička kisa
100 gramov stopljene in ohlajene čokolade
dve pesti jagodičevja (po želji)

Priprava

Pečico ogrejemo na 100 ºC. Pekač obložimo s papirjem za peko.

Beljake damo v veliko skledo. Z ročnim stepalnikom jih stepamo pri srednji hitrosti. Mešalnika ne ugasnemo, temveč ob nepretrganem mešanju beljakom dodamo sladkor in stepemo čvrst sneg. Prilijemo kis in vaniljev ekstrakt ter stepamo še toliko časa, da se masa poenoti.

K beljakom prilijemo stopljeno in ohlajeno čokolado ter jo z gumijasto lopatko previdno primešamo. Ne umešamo je povsem, saj želimo, da so španski vetrci dvobarvni.

Z veliko žlico na papir za peko naložimo šest velikih kupčkov. Pečemo jih približno 2 uri oziroma tako dolgo, da so na površini suhi na otip. Pečico ugasnemo in španske vetrce pustimo v pečici še 2 uri, da se popolnoma ohladijo. Medtem pečice ne odpiramo.

Španske vetrce z rokami ali s kovinsko lopatko dvignemo s pekača in jih preložimo na servirni krožnik. Če želimo, jih lahko postrežemo s svežim jagodičevjem.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.