Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Medeni krofki - kot nalašč za pusta


Revija Dober tek
6. 2. 2024, 14.00
Posodobljeno
07. 02. 2024 · 11:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzkrofki.jpg

##IMAGE-4013319##

Medeni krofki bodo kot nalašč za pustni torek ... Recept je preprost, iz njega dobite 12 - 15 krofkov.

Sestavine

testo

250 g gladke moke
30 g kvasa
40 g kristalnega sladkorja
1,5 dl mleka
2 rumenjaka
20 g zmehčanega masla
sol
olje za cvrenje

medena omaka

2 žlici masla
1 žlica moke
1⁄2 žličke mletega cimeta
1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
2–3 žlice vode
100 g medu

PRIPRAVA

Kvas zmešamo z žlico sladkorja in malo mleka; pomokamo in pustimo vzhajati. Kvasec zgnetemo s preostalo moko, sladkorjem, rumenjakoma, ma- slom, mlekom in soljo v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja, da se količina podvoji.

Vzhajano testo premesimo, razdelimo na 12 do 15 delov, oblikujemo kepice in pustimo ponovno vzhajati. Testene kepice z rokami razvlečemo tako, da oblikujemo debelejši rob.

V kozici močno segrejemo zadostno količino olja in krofke ocvremo (v maščobi morajo plavati). Zlagamo jih na kuhinjsko mrežo, da se odcedijo.

Pripravimo še medeno omako. V kozici močno segrejemo maslo in na njem zarumenimo moko. Dodamo cimet in nageljnove žbice ter 2 do 3 žlice vode, nato pa zavremo. Vmešamo med in kuhljamo 4 do 5 minut. Še vroče krofke pokapamo z medeno omako in ponudimo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.