Recept na preizkušnji: Jagodni tiramisu

##IMAGE-4018894##
Vsak v rokavu skriva sladico, ki jo njegovi bližnji naravnost obožujejo. Moja tašča napravi najboljšo jabolčno pito, ki se kar topi v ustih, sestra je kraljica potratne potice, meni pa uspe goste najbolj navdušiti z jagodnim tiramisujem.
Nad jagodnim tiramisujem sem se navdušila pred leti v priljubljenem gostišču. Nikjer niso imeli boljšega, zato sem se doma trudila odkriti recepturo, ki bi čim bolj spominjala na njihovo božansko sladico. Dodatna motivacija je bila, da v sladicah zares ne maram surovih jajc, ki so sicer pomembna sestavina originalnega tiramisuja – tudi tistega, na katerega sem prisegala. Piškoti in jagode niso bila kakšna večja uganka, poustvariti popolno kremo, no, to pa je bil poseben izziv. Uspel mi je, ko sem v kremo prvič dala belo čokolado. Mmm, nebesa, ki se topijo na mojem jeziku!
Sestavine
150 g piškotov za tiramisu (savoiardi)
800 g jagod iz kompota
500 g smetane za stepanje
250 g maskarponeja
150 g bele čokolade
Priprava
1. Najprej se odločimo, ali bomo jagodni tiramisu pripravili
porcijsko v kozarčke ali v pravokotnem pekaču. Nato iz kompota odcedimo
jagode – sok prelijemo v kozarec, saj bomo vanj namakali piškote. Vsak
piškot namočimo ravno toliko, da se nekoliko prepoji, nato jih
razporedimo v pekač, da z njimi prekrijemo dno, ali v kozarčke.
2. Odcejene jagode spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo jagodni pire.
3. V skodelico nad vodno paro prilijemo približno 50 g smetane in
nadrobljeno belo čokolado. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi.
Odstavimo. Preostalo smetano stepemo, nato pa ji primešamo maskarpone in
stopljeno, malce ohlajeno belo čokolado (še vedno mora biti tekoča, ne
pa prevroča).
4. Na namočene piškote zdaj izmenično dodajamo plast
jagodnega pireja in plast kreme, vse dokler ne zapolnimo kozarčkov
oziroma pekača. Sama piškote dam v eni plasti, lahko pa povečate njihovo
količino in jih zložite še med kremo in pire. Zaključimo s plastjo
kreme in tiramisu za nekaj ur postavimo v hladilnik.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se