Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Pujski za srečo za uvod v novoletno pojedino


Revija Dober tek
20. 12. 2024, 14.00
Posodobljeno
21. 12. 2024 · 10:08
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

_zzzpujski.jpg

Pujski za srečo: Ko iščete način, kako v svojo kuhinjo vnesti kanček igrivosti in sreče, so pujski popolna izbira.

ZAHTEVNOST: Preprosto

Pujski so izredno prikupni kvašeni izdelki; rahli, mehki in nekoliko sladkasti, primerni kot sladki prigrizki ali simpatičen uvod v novoletno pojedino, saj simbolizirajo srečo in blaginjo.

Priprava je preprosta, a zabavna, rezultat pa vedno navdušujoč: prikupni, okusni in popolnoma edinstveni zalogaji, ki jih bodo pohvalili prav vsi.

##IMAGE-2105450##

Sestavine

Testo

1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa
1 vrečka kislega testa
800 g bele moke
270 ml mleka
2,5 dl sladke smetane
110 g masla
60 g sladkorja
4 rumenjaki
2 mali žlički soli

Okras

Rozine za oči
Jajce za premaz

Priprava

1.

Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

2.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo.

3.

Izrežemo kroge treh velikosti: največje za glavo pujska, manjše za ušeska (iz vsakega kroga dobimo dva para ušes, torej še enkrat manj srednjih krogov kot velikih in malih), najmanjše kroge za rilček. V vsak rilček odtisnemo dve luknjici za nosek.

4.

Oblikujemo pujske: namestimo najmanjši krog testa za rilček na spodnjo polovico večjega kroga, srednje velik krog razrežemo na štiri enake dele, vsak del bo ušesek pujska; namestimo jih na gornji del kroga. Na koncu še dve rozini vtisnemo v del, kjer so oči pujsa.

5.

Pujske pokrijemo in pustimo vzhajati.

6.

Cele pujske še premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 15 – 20 minut na 180 °C.

cloud-rain

Trenutno

9 °C

Deževno

sobota, 15. 3

Deževno

6 / 9 °C cloud-rain

nedelja, 16. 3

Deževno

4 / 11 °C cloud-rain

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-1 / 8 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.