Recept: Pujski za srečo za uvod v novoletno pojedino

Pujski za srečo: Ko iščete način, kako v svojo kuhinjo vnesti kanček igrivosti in sreče, so pujski popolna izbira.
ZAHTEVNOST: Preprosto
Pujski so izredno prikupni kvašeni izdelki; rahli, mehki in nekoliko sladkasti, primerni kot sladki prigrizki ali simpatičen uvod v novoletno pojedino, saj simbolizirajo srečo in blaginjo.
Priprava je preprosta, a zabavna, rezultat pa vedno navdušujoč: prikupni, okusni in popolnoma edinstveni zalogaji, ki jih bodo pohvalili prav vsi.
##IMAGE-2105450##
Sestavine
Testo
1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa
1 vrečka kislega testa
800 g bele moke
270 ml mleka
2,5 dl sladke smetane
110 g masla
60 g sladkorja
4 rumenjaki
2 mali žlički soli
Okras
Rozine za oči
Jajce za premaz
Priprava
1.
Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
2.
Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo.
3.
Izrežemo kroge treh velikosti: največje za glavo pujska, manjše za ušeska (iz vsakega kroga dobimo dva para ušes, torej še enkrat manj srednjih krogov kot velikih in malih), najmanjše kroge za rilček. V vsak rilček odtisnemo dve luknjici za nosek.
4.
Oblikujemo pujske: namestimo najmanjši krog testa za rilček na spodnjo polovico večjega kroga, srednje velik krog razrežemo na štiri enake dele, vsak del bo ušesek pujska; namestimo jih na gornji del kroga. Na koncu še dve rozini vtisnemo v del, kjer so oči pujsa.
5.
Pujske pokrijemo in pustimo vzhajati.
6.
Cele pujske še premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 15 – 20 minut na 180 °C.