© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sevniški krožnik - danes ga lahko poskusite


Fakulteta za turizem
30. 8. 2018, 08.15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzkroznik.jpg

##IMAGE-3875371##

Vabljeni na predstavitev sevniškega krožnika v Sevnico, 30. 8., ob 17.00 v restavraciji Hotela Ajdovec. Gre za rezultat študentskega projekta Po kreativni poti do znanja - NA LOVU ZA SEVNIŠKIM KROŽNIKOM: KULINARIČNA DEDIŠČINA KOT GONILO TRAJNOSTNEGA RAZVOJA TURIZMA V OBČINI SEVNICA, ki od aprila poteka v Sevnici.

Cilj projekta, v katerem sodelujejo študenti Fakultete za turizem Helena Horvat, Marko Ogorelc, Ines Mlakar, Maja Vodišek, Nika Kramžar, Tamara Golavšek in Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru Joži Močivnik in Mihael Medved z mentorjema z omenjenih fakultet doc. dr. Jasno Potočnik Topler (vodja projekta) in izr. prof. dr. Andrejem Liscem ter delovno mentorico Sabino Lokar z Domačije Repovž, je pripraviti SEVNIŠKI KROŽNIK v več različicah - tudi s spremljavo značilne lokalne pijače, ki ustreza izboru sestavin na krožniku, vse z namenom uvrstiti krožnik v turistično ponudbo in povezati turistične ponudnike. In kaj je SEVNIŠKI KROŽNIK? Gre za tipično sevniško jed, pripravljeno iz sevniških sezonskih lokalnih sestavin, ki bi bila v različnih oblikah na voljo pri različnih sevniških ponudnikih. Ko bi si na primer gost zaželel poskusiti kaj tipično sevniškega, bi mu lahko ponudili sevniški krožnik, ki bi se seveda razlikoval glede na letne čase in ponudnike.

Zaključek projekta bo javni dogodek v Sevnici (v restavraciji Hotela Ajdovec), na katerem bomo Sevničanom, obiskovalcem in medijem pokazali in ponudili v okušanje različne oblike SEVNIŠKEGA KROŽNIKA. Veselilo nas bo, če se nam boste v četrtek, 30. 8., med 17. in 18. uro, pridružili v restavraciji Hotela Ajdovec (Trg svobode 1). Če se boste mudili na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni, pa nas lahko 26. 8. poiščete tudi tam.

Na predstavitev sevniškega krožnika poleg projektne ekipe vabijo KŠTM Sevnica z direktorico Mojco Pernovšek, Občina Sevnica, Domačija Repovž in Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več o projektu:

Projekt NA LOVU ZA SEVNIŠKIM KROŽNIKOM: KULINARIČNA DEDIŠČINA KOT GONILO TRAJNOSTNEGA RAZVOJA TURIZMA V OBČINI SEVNICA je njegova vodja doc. dr. Jasna Potočnik Topler opisala takole: »Namen projekta je bil zasnovati značilno sevniško jed, imenovano SEVNIŠKI KROŽNIK, pripravljeno iz tipičnih, tudi tradicionalnih sevniških lokalnih sestavin, pospremljeno z zgodbo, ki utemeljuje in pojasnjuje zasnovo SEVNIŠKEGA KROŽNIKA. Dejstvo je namreč, da je kulinarična dediščina v turizmu vse pomembnejša, kar je med opredeljenimi ključnimi politikami v okviru naravnih in kulturnih virov prepoznala tudi oktobra 2017 sprejeta Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, za leto 2021 pa je bil Sloveniji podeljen naziv gastronomska regija. Pomen kulinarične dediščine je začela prepoznavati tudi Sevnica, ki se je zaradi povečanega zanimanja domačih in tujih turistov za tako imenovano »Melanijino mesto« znašla pred izzivom, kakšno kakovostno lokalno kulinariko ponuditi dnevnim obiskovalcem, izletnikom in turistom, zavedajoč se dejstva, da prehranski obrati s hitro prehrano ne predstavljajo zadostne in dovolj kakovostne ponudbe ter da je kulinarično ponudbo nujno nadgraditi s ponudbo kakovostne lokalne hrane, ki poleg tega, da je pripravljena iz kakovostnih sestavin, pripoveduje tudi zgodbo o destinaciji, njeni tradiciji in načinu življenja. Skozi projekt smo tako s študenti želeli predvsem raziskati sevniško tradicionalno kulinariko (tipične jedi kraja) ter jo v povezavi z lokalno gostilno oziroma Domačijo Repovž, d. o. o., uvrstiti na njen jedilnik ter posledično v kulinarično in turistično ponudbo Sevnice (turistični deležniki iz Sevnice so namreč to področje prepoznali kot premalo raziskano, vendar ključno), nadalje smo želeli raziskati, kako s sodobnimi logističnimi procesi zagotoviti čim bolj kakovostne lokalne sestavine za pripravo našega SEVNIŠKEGA KROŽNIKA in seveda na Domačiji Repovž ter pri drugih turističnih deležnikih in v medijih (kot ključne za promocijo smo prepoznali lokalne medije in nove medije) promovirati sevniške kulinarične posebnosti, ki naj postanejo del trajnostne turistične ponudbe Sevnice. Ključen rezultat projekta je uvrstitev SEVNIŠKEGA KROŽNIKA na jedilnike sevniških lokalnih ponudnikov in priprava smernic za oblikovanje tega krožnika – jed iz lokalnih in sezonskih sevniških sestavin, pripravljena na osnovi sevniških navad, običajev in tradicij, postrežena estetsko in gostu tudi predstavljena z ustreznim opisom oziroma spremljevalno zgodbo. Možnost več različic in izpeljav SEVNIŠKEGA KROŽNIKA tako sevniškim kulinaričnim in turističnim deležnikom ponuja številne možnosti, kako in s katerimi sestavinami bodo oblikovali svoj sevniški krožnik in kaj bodo izbrali za spremljevalno pijačo. Zagotovo bo sevniški krožnik na Domačiji Repovž drugačen od tistega v restavraciji Hotela Ajdovec, prav tako bo spet drugačen sevniški krožnik na kmečkem turizmu, v vinotoču ali v lokalni piceriji. Izjemno pomembno je, da so lokalni ponudniki hrane in pijače SEVNIŠKI KROŽNIK (ki ga je mogoče nadgraditi tudi v sevniško košarico ali »poln kufer Sevnice« za obiskovalce, ki bi radi kaj dobrega iz Sevnice odnesli domov) na dogodkih in prenosih znanja, na katere smo jih povabili v okviru projekta, prepoznali kot jed, ki bi jo lahko uvrstili tudi v svojo ponudbo.«

In kaj projekt prinaša na dolgi rok? Vodja projekta odgovarja: »Oblikovanje SEVNIŠKEGA KROŽNIKA na osnovi lokalnih sestavin, sevniške kulture, tradicije in sevniškega načina življenja prinaša izboljšanje ponudbe na področju kakovostne lokalno pridelane hrane ter izboljšanje kulinarične in posledično turistične ponudbe Sevnice, kar ocenjujemo kot bistveni doprinos projekta k družbenemu razvoju in napredku. Hkrati pa želimo izpostaviti tudi vlogo projekta pri osveščanju Sevničanov o lastni kulinariki in pomenu lokalno pridelanih sestavin tako v lastni prehrani kot v ponudbi gostinskih in turističnih obratov.«


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.