© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Trgatev 2018 - začelo se je!


Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj
30. 8. 2018, 14.35
Posodobljeno
31. 08. 2018 · 11:55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_trta__1_.jpg
_trta__3_.jpg
_trta__2_.jpg

Tudi v dolenjskem in bizeljsko-sremiškem vinorodnem okolišu smo pričeli s trgatvijo. Aktualne parametre dozorevanja grozdja, ki jih spremlja in objavlja KGZS Novo mesto, najdete tudi preko povezave na naši spletni strani. Ponujamo vam še korelacijsko tabelo (SLADKOR - GOSTOTA - ALKOHOL), datoteko za izračun alkoholne stopnje pri tipizaciji vin, Pravilnik o kontroli grozdja v času trgatve in nekatere druge napotke, ki smo jih povzeli iz strokovne literature ali pooblaščenih organizacij.

Podatki četrtega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2018 (vzorčenje 27. 8. 2018), ki ga izvaja KGZS Novo mesto kažejo, da se je trend dozorevanja grozdja upočasnil v primerjavi s prejšnjim tednom, kot posledica nekoliko nižjih dnevnih in nočnih temperatur, predvsem pa nekaj deževnih dni. Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 4°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 1,2 g/L, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,12. Informacije iz terena, glede zdravstvenega stanja grozdja, kažejo na večji pojav gnilobe (kot posledice grozdnega sukača) in kisle gnilobe (kot posledice poškodb insektov), ravno tako na zelo neizenačeno dozorevanje iste sorte v istem vinogradu, na kar morate biti pozorni.

KGZS Novo mesto glede na parametre ter vremensko napoved svetuje trgatev zgodnjih sort kot so beli pinot, modri pinot, sivi pinot, chardonnay in kerner, odvisno od lege in zdravstvenega stanja tudi trgatev sorte zeleni silvanec. Vsekakor svetujemo, da pozorno spremljate stanje v svojem vinogradu in se na osnovi sladkorne stopnje, stopnje kislin, zdravstvenega stanja in želenega karakterja vina, odločate o optimalnem terminu trgatve.

Podatke o parametrih dozorevanja grozdja, ki jih za Vinorodno deželo Posavje spremlja KGZ Novo mesto, najdete na povezavi: spremljanje dozorevanja grozdja

Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP, naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin. Tudi pri pridelavi vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Beli bizeljčan ima lahko največ 12,5 %, rdeči bizeljčan pa največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola.

Naj ponovimo še, da s skupnim trganjem (mešanjem) kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja znižamo kakovost celotnega pridelka. S te namenom spodbiramo poškodovano, neobarvano grozdje, uvele in suhe jagode, pa tudi grozdje, poškodovano od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov in FFS v izogib težavam s fermentacijo.

VEČ O TRGATVI>>>

Lepo in uspešno trgatev vam želimo!


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.