Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Krofini, nova zvezda med slaščicami


Revija Jana
22. 2. 2025, 16.00
Posodobljeno
24. 02. 2025 · 10:11
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ker so preprosti, okusni in jih lahko pripravimo na veliko načinov, se njihov zmagoslavni pohod po vsem svetu nadaljuje.

##IMAGE-4097521##

Kako so pravzaprav krofini nastali?

Kot pove že ime, s križanjem dveh vrst peciva, francoskih rogljičkov oziroma croissantov in mafinov, vsako pecivo je prispevalo pol imena njunega potomca. Podobnost s prednikoma je očitna: po rogljičkih je krofin podedoval hrustljavo masleno testo v tankih plasteh, po mafinu pa okroglo obliko, zvito v igrivo kupolo.

Privoščimo si še eno od različic:

Maslu, s katerim namažemo testo, lahko dodamo cimet ali pa že pečene krofine odrežemo tik pod vrhom ter jih nadevamo s katero od krem ali z marmelado. Ko jih potresemo še s sladkorjem v prahu, so res čisto nekaj posebnega.

Kaj potrebujemo?

500 g moke,


250 ml mleka,
200 g masla,
60 g sladkorja,
žlička vaniljeve arome,
15 g medu,
7 g suhega kvasa,
1 žlička soli,
sladkor v prahu za posip.

Postopek priprave

V mleku raztopimo med in suhi kvas ter počakamo 15 minut, da kvas začne vzhajati. Medtem v skledo presejemo moko, ji dodamo sladkor, 100 g raztopljenega masla, mleko s kvasom, vaniljevo aromo in sol, ki jo pred tem raztopimo v vodi.

Zamesimo gladko testo, ga dobro pregnetemo in pustimo, da v pokriti posodi vzhaja do 2 uri. Še enkrat ga pregnetemo, nato pa razdelimo na 12 delov. Vsak kos razvaljamo zelo na tanko v dolg trak, širok od 10 do 15 centimetrov.

Trak po vsej dolžini premažemo s preostalim zmehčanim maslom in ga zvijemo v cigari podoben zvitek. Vsakega prerežemo vzdolžno, polovici zvijemo v polža in položimo v modelček za mafine.

Krofini naj vzhajajo še eno uro v toplem prostoru, pokriti s krpo. Nato jih pri temperaturi 180 stopinj pečemo od 25 do 30 minut, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.