Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Krofi, pečeni v pečici, ki navdušijo vsako leto


Tina Lucu/Revija Liza Maja
18. 2. 2025, 13.50
Posodobljeno
19. 02. 2025 · 08:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Freepik
Foto: Freepik

Pust naj ne mine brez pustnih norčij, nasmejanih obrazov in slastnih krofov, ki kajpak sodijo zraven.

Nekateri krofe pečejo v pečici namesto cvrtja v olju, ker je to bolj zdrava alternativa. Pečeni krofi vsebujejo manj maščob in kalorij, saj se izognejo vpijanju olja. Prav tako je peka enostavnejša, saj ni treba segrevati olja in se ukvarjati z neprijetnim vonjem cvrtja. Pečeni krofi so lahko mehki in puhasti, še posebej, če testo vsebuje kvas ali pecilni prašek. Poleg tega lahko z različnimi nadevi, prelivi in oblikami ustvarimo raznolike različice, ki so prav tako okusne kot ocvrti krofi.

##IMAGE-4095695##

Krofi, pečeni v pečici

Sestavine za 18 krofov:

Za testo:

400 g navadne moke
20 g svežega kvasa
100 g sladkorja v prahu
250 g kefirja
2 jajci
50 ml rastlinskega olja
ščepec naribanega muškatnega oreščka
ščepec soli

Za glazuro:

1 žlica limoninega soka
4 žlice soka rdeče pese
200 g sladkorja v prahu
sladkorne mrvice za okras

Priprava:

V skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Potresemo s polovico sladkorja v prahu in prilijemo polovico kefirja. Pustimo vzhajati na toplem.

Nato dodamo preostali sladkor in kefir, jajca, olje, muškatni orešček, sol in naredimo mehko testo. Pustimo ga vzhajati na toplem približno 60 minut. Nato ga zgnetemo in razdelimo na 18 kosov.

Iz vsakega kosa razvaljamo približno 18 cm dolg pramen in spojimo proste robove, tako da nastane krog. Pekač namažemo z oljem in vanj položimo krofe. Pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 15 minut. Po peki naj se krofi na kratko ohladijo v pekaču, nato jih damo na kovinsko mrežo.

Limonin sok zmešamo s sokom pese in dodamo sladkor v prahu (če je glazura pregosta, dodamo malo vroče vode). Glazuro namažemo na še mlačne krofe. Posujemo s sladkornimi mrvicami. Pustimo, da se strdi, in postrežemo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.