Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Zagorski štruklji


Revija Dober tek
8. 2. 2025, 00.00
Posodobljeno
13:10
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Znamenita klasika naših bližnjih sosedov ...

ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + počivanje testa

KOLIČINA: za 5 oseb

ZAHTEVNOST: Preprosto

Sestavine

testo

250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)

7 g soli

1 jajce

1 žlica olja

pribl. 1 dl mlačne vode

olje za pokapanje testa

ostra moka za pomokanje

maslo za pekač

nadev

500 g skute

1 dl kisle smetane

1 jajce

ščepec soli

preliv

2 dl sladke smetane

1 jajce

ščepec soli

Priprava

1.

Iz moke, jajca, olja in vode zgnetemo gladko testo. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut pri sobni temperaturi. Testo položimo na sredino večje delovne površine, ki smo jo pokrili s kuhinjskim prtom (100 x 150 cm). Prt pomokamo in testo najprej nekoliko razvaljamo z valjarjem, nato ga razvlečemo v velikosti prta.

2.

Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. Na eni strani razvlečenega testa namažemo nadev približno 20 cm široko. Testo brez nadeva pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.

Pečico segrejemo na 200 °C. Zavitek po dolžini nekoliko razpotegnemo in rahlo sploščimo, da se nadev lepše poraz- deli. S pomokanim ročajem kuhalnice z rahlim pritiskom na zavitku označimo mesta, na katerih ga bomo razrezali, nato pa razrežemo s pomočjo majhnega krožnika. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Za preliv razžvrkljamo sladko smetano z jajcem in soljo. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s smetanovo mešanico, nato pa pečemo v pečici še nadaljnjih 10 minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.