FOTO: Gimnazijci pri Jakšetu pekli kruh



Od 29. 5. do 1. 6. 2012 je na Gimnaziji Novo mesto potekal 6. projektni teden (izvajamo ga že od leta 2006), za katerega so profesorji skupaj z zunanjimi sodelavci pripravili 36 delavnic namenjenih dijakom od 1. do 3. letnika. Delavnica Moj odnos do kruha je drugačen je potekala na različnih lokacijah zunaj gimnazije.
V torek so se dijaki z oskrbovanci Doma starejših občanov v Novem mestu preselili v prejšnje stoletje, ko so pri vsaki hiši sejali, želi , mlatili žito, ko mlini na kamen niso bili muzeji, temveč potreba, ko je cela vas » timsko »sodelovala pri mnogih delih , ki so še zelo živi v spominu starejših in so jih z veseljem in radostjo skupaj z izročilom receptov podelili dijakom.
V sredo smo obiskali pekarno Grosuplje in »pokukali« v velike mešalnike ter spoznali industrijski postopek priprave kruha. Ob povratku smo v mlinu Košak spremljali pot žita do moke, s pomočjo pripovedi gospoda mlinarja pa tudi skozi mlin. Oskrbeli smo se z moko, da bomo doma utrjevali usvojeno znanje priprave kruha, ki smo ga v četrtek pridobili od gospoda Mihe Krejana in od gospoda Boruta Jakšeta v njegovi gostilni na Drski, ki premore krušno peč, v katero smo po pripravi dali speči vsak svoj hlebec vsakdanjega in prazničnega kruha. Trideset dijakov se je z velikim navdušenjem ukvarjalo s pripravo surovin (vse so bile ekološke), mesenjem v mentrgi, med shajanjem pa je potekala »učna ura« navodil, ki bodo vsem prisotnim koristile pri izbiri surovin in izvedbi postopka za pripravo različnih vrst kruha samostojno doma.
Da bodo recepti, dogodki in spomini ohranjeni bo poskrbela brošura izdelana v petek v Gimnaziji iz prispevkov sodelujočih.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se