© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Gimnazijci pri Jakšetu pekli kruh


Besedilo: Marinka Kovač Foto: Zdravko Damjanovič - Somy
1. 6. 2012, 11.00
Posodobljeno
02. 06. 2012 · 09:10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kruh_120531_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
Kruh_120531_001
kruh_120531_002.jpg
Arhiv Lokalno.si
kruh_120531_011.jpg
Arhiv Lokalno.si

Od 29. 5. do 1. 6. 2012 je na Gimnaziji Novo mesto potekal 6. projektni teden (izvajamo ga že od leta 2006), za katerega so profesorji skupaj z zunanjimi sodelavci pripravili 36 delavnic namenjenih dijakom od 1. do 3. letnika. Delavnica Moj odnos do kruha je drugačen je potekala na različnih lokacijah zunaj gimnazije.

V torek so se dijaki z oskrbovanci Doma starejših občanov v Novem mestu preselili v prejšnje stoletje, ko so pri vsaki hiši sejali, želi , mlatili žito, ko mlini na kamen niso bili muzeji, temveč potreba, ko je cela vas » timsko »sodelovala pri mnogih delih , ki so še zelo živi v spominu starejših in so jih z veseljem in radostjo skupaj z izročilom receptov podelili dijakom.

V sredo smo obiskali pekarno Grosuplje in »pokukali« v velike mešalnike ter spoznali industrijski postopek priprave kruha. Ob povratku smo v mlinu Košak spremljali pot žita do moke, s pomočjo pripovedi gospoda mlinarja pa tudi skozi mlin. Oskrbeli smo se z moko, da bomo doma utrjevali usvojeno znanje priprave kruha, ki smo ga v četrtek pridobili od gospoda Mihe Krejana in od gospoda Boruta Jakšeta v njegovi gostilni na Drski, ki premore krušno peč, v katero smo po pripravi dali speči vsak svoj hlebec vsakdanjega in prazničnega kruha. Trideset dijakov se je z velikim navdušenjem ukvarjalo s pripravo surovin (vse so bile ekološke), mesenjem v mentrgi, med shajanjem pa je potekala »učna ura« navodil, ki bodo vsem prisotnim koristile pri izbiri surovin in izvedbi postopka za pripravo različnih vrst kruha samostojno doma.

Da bodo recepti, dogodki in spomini ohranjeni bo poskrbela brošura izdelana v petek v Gimnaziji iz prispevkov sodelujočih.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.