Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Damjan Fink iz Hiše Fink v Avstriji promoviral Dolenjsko


T. K., foto: Paul Stajan
17. 10. 2023, 14.00
Posodobljeno
18. 10. 2023 · 09:12
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

_kulinarika__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
Damjan Fink, Markus Mosser in Christof Widakovich servirajo
_kulinarika__2_.jpg
Arhiv Lokalno.si
Z leve: Tea Kuhar, Aleša, Jožica Verček, Damjan Fink, Irena
_kulinarika__7_.jpg
Arhiv Lokalno.si
Dolenjska kuharska ekipa iz Hiše Fink: Miljan Vasić, Julij

V sredo, 11. 10. 2023, je v ribji restavraciji Fischwirt am Urmeer v Sulztalu potekal že tretji Urmeer Forum, s katerim v tej restavraciji kulinarično povezujejo dežele, ki jih je povezovalo pramorje. Letos so povabili našega vrhunskega chèfa Damjana Finka iz Hiše Fink, ki je s svojo ekipo najvišjim političnim, gospodarskim in vinarskim predstavnikom avstrijske Štajerske pričaral 5-zvezdično dolenjsko doživetje.

Dolenjsko so predstavljali še Turistično-kulturno društvo Trškogorsko srce, Razvojni center Novo mesto in Zavod Novo mesto.

Zbrano družbo so nagovorili deželni glavar Christopher Drexler in župan bližnjega Gamlitza Friederich Partl, slovenska koordinatorka Tea Kuhar in Sonja Povše. Jožica Verček, predsednica in ustanoviteljica Društva Trškogorsko srce, je v noši botre z jerbasom na glavi goste navdušila s še toplim puhastim in sladkim trškogorskim srcem, harmonikaš Marko pa jo je spremljal z veselimi Slakovimi vižami. Predstavniki Dolenjske so Dolenjsko kot turistično destinacijo za 5-zvezdično doživetje predstavili med drugim tudi mag. Dietru Hardt-Stremayrju, direktorju graškega turizma, in Gerhardu Kochu, direktorju ORF-a na Štajerskem, ki pozna celo slovenski rek: »Stara koka, dobra juha.«. Tokrat je bil Peter Kraus, nemško-avstrijska rock'n'roll zvezda in filmski zvezdnik le gost, Johannes Lafer pa ni le uspešen manager zobne klinike, ampak je poskrbel za čudovito glasbeno podlago dogodka.

Eminentni gostje so se v poletnem vremenu čudovito zabavali tudi ob slovenski narodnozabavni glasbi, ki jo tudi onkraj meje zelo cenijo in dobro poznajo.

Kulinarično razvajanje brez primere so kreirali Damjan Fink iz Hiše Dink, vrhunski hišni chèf Markus Mosser in eden najbolj znanih avstrijskih chèfov Christof Widakovich iz restavracije na Schlossbergu v Gradcu.

Damjan Fink je s sinom Julijem sosedom predstavil sezonsko-tradicionalne jedi na sodoben način: porketo s hrenom, brancina s slastno dišečo pehtranovo potičko, cmočke z bučko in račko, vlivance z divjačinskim ragujem, hruško in žajbljevim maslom, sladke štruklje s kostanjevim sladoledom.

Gostje so Damjanove jedi pospravili do zadnje drobtinice.

cloud

Trenutno

8 °C

Oblačno

petek, 4. 4

Delno oblačno

5 / 16 °C cloud-sun

sobota, 5. 4

Delno oblačno

4 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 6. 4

Deževno

2 / 10 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.