Pekovska obrt domena moških


V sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije je Mercator pripravil malo potujočo razstavo o razvoju pekovske obrti na Slovenskem in šestih desetletjih Pekarne Grosuplje. Razstava se je četrtič letos predstavila v petek, 4., in v soboto, 5. marca, v Mercatorjevem Hipermarketu Brežice v sklopu Praznika kruha. V živo si je bilo mogoče ogledati tudi izdelavo ptičkov in drugega tradicionalnega slovenskega krušnega peciva.
Začetki peke kruha za prodajo in s tem pekovske obrti na območju Slovenije segajo v srednji vek, ko se razvijejo obrti, obrtniki pa se povezujejo v cehe. Dobrih sedem stoletij kasneje, ob koncu leta 2009, je po zadnjih podatkih Gospodarske zbornice Slovenije v pekarski panogi v Sloveniji poslovalo 238 pekarn s 3.609 zaposlenimi za proizvodnjo kruha in slaščic.
Pekovska obrt se je najprej razvila v mestih, kjer je postala domena moških, gospodinje na podeželju pa so še dolgo pekle kruh v krušnih pečeh. Najstarejši zapis o opravljanju pekovske obrti na območju Slovenije izvira iz Pirana s konca 13. stoletja, v Ljubljani so prve prodajalne ali stojnice za kruh omenjene leta 1300, prvi ljubljanski pek pa v letu 1328.
Hlebci so tradicionalna oblika slovenskega kruha.
Med Praznikom kruha v Brežicah so prikazali izdelavo ptičkov in drugega tradicionalnega krušnega peciva, tudi najmlajšim iz bližnjega vrtca.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se