Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pekovska obrt domena moških


8. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno
10:17
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

peki.jpg
Arhiv Lokalno.si
peki.jpg

V sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije je Mercator pripravil malo potujočo razstavo o razvoju pekovske obrti na Slovenskem in šestih desetletjih Pekarne Grosuplje. Razstava se je četrtič letos predstavila v petek, 4., in v soboto, 5. marca, v Mercatorjevem Hipermarketu Brežice v sklopu Praznika kruha. V živo si je bilo mogoče ogledati tudi izdelavo ptičkov in drugega tradicionalnega slovenskega krušnega peciva.

Začetki peke kruha za prodajo in s tem pekovske obrti na območju Slovenije segajo v srednji vek, ko se razvijejo obrti, obrtniki pa se povezujejo v cehe. Dobrih sedem stoletij kasneje, ob koncu leta 2009, je po zadnjih podatkih Gospodarske zbornice Slovenije v pekarski panogi v Sloveniji poslovalo 238 pekarn s 3.609 zaposlenimi za proizvodnjo kruha in slaščic.

Pekovska obrt se je najprej razvila v mestih, kjer je postala domena moških, gospodinje na podeželju pa so še dolgo pekle kruh v krušnih pečeh. Najstarejši zapis o opravljanju pekovske obrti na območju Slovenije izvira iz Pirana s konca 13. stoletja, v Ljubljani so prve prodajalne ali stojnice za kruh omenjene leta 1300, prvi ljubljanski pek pa v letu 1328.  

Hlebci so tradicionalna oblika slovenskega kruha.

Med Praznikom kruha v Brežicah so prikazali izdelavo ptičkov in drugega tradicionalnega krušnega peciva, tudi najmlajšim iz bližnjega vrtca.

cloud-rain

Trenutno

11 °C

Deževno

sobota, 24. 5

Delno oblačno

5 / 17 °C cloud-sun

nedelja, 25. 5

Delno oblačno

6 / 20 °C cloud-sun

ponedeljek, 26. 5

Deževno

9 / 24 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.