FOTO: 3kg mesa + 3kg čebule = 1 golaž. Golažijada po dveh letih




Po dvoletnem premoru zaradi korone je letos TD Artiče ponovno (v nedeljo, 4. septembra) izvedlo tekmovanje v kuhanju golaža, v tem času pa tudi pohod po sadjarski poti, ki poteka že od l. 2007. Sam pohod je potekal v smeri Dečnega sela, na Planino nad Dečnim selom in nazaj na izhodišče na Banovo domačijo.
Da pohodniki ne bi omagali, so jim tudi letos pripravili postojanko in pogostitev na dveh lokacijah. Prva je bila na Planini na sadjarski kmetiji Cerjak, med vrnitvijo pa so se ustavili na kmetiji Stanka Černeliča, kjer so lahko degustirali bučno in sončnično olje, seveda so se pa lahko še na obeh lokacijah pogostili z domačimi dobrotami, katere so pripravile članice in člani društva.

V tem času je potekalo tudi kuhanje golaža, tekmovanja se je udeležilo deset ekip, med njimi sta bili tudi dve ekipi z Dravskega polja (Turistično Društvo Starše). Kuhali so še Artiške pritepenke, Čistokrvni Artičani, Trije hudi gurmani, Kvartet za pet, VTKD Cerklje ob Krki, Kletarji, Zgodovinsko društvo Starše, Spodnje Artiče in Trije Kotlički.
Vsaka ekipa je dobila 3kg mesa in 3kg čebule, komisija pa je, kot vsako leto, imela kar zahtevno delo, saj so bili vsi golaži dobri. Ocenjeval se je okus, vonj, struktura in pa seveda kuhana količina. Najboljši golaž so skuhali in osvojili 1. mesto člani ekipe Vinogradniško-turistično kulturnega društva Cerklje ob Krki, 2. mesto je pripadlo TD Starše - zlata Drava in 3. mesto domačinonm, Čistokrvnim Artičanom. Podelili so tudi priznanja trem ekipam za izvirnost oziroma za urejenost tekmovalnega prostora, vsi pa so prejeli priznanja za sodelovanje oz. udeležbo na tekmovanju.
Predsednik TD Artiče Primož Mlakar se zahvaljuje vsem udeležencem tako pohoda kot kuhanja za udeležbo, svojim članom in članicam pa za pomoč pri tako uspešni izpeljavi prireditve in prijetnega ter veselega ponovnega druženja.