Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Mojstri salam na kupu ...


Anton Hruševar
13. 3. 2023, 13.30
Posodobljeno
14. 03. 2023 · 11:45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

salamiada__01_.jpg
Arhiv Lokalno.si
salamiada (01)

salamiada__06_.jpg
Arhiv Lokalno.si

salamiada__07_.jpg
Arhiv Lokalno.si

salamiada__27_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Društvo salamarjev Sevnica je tudi letos na 10. marca, ob dnevu 40 mučenikov, izvedlo tradicionalno sevniško salamijado, tokrat 62. po vrsti. Tako kot pretekla leta je komisija v sestavi: predsednik – Dušan Lipej, člani - Bojan Zagorc, Braco Miroševič, Franc Sotošek, Karl Kozole, Gal Motore, rezač – Miloš Krošelj in zapisnikar Stojan Anzelc - dan pred razglasitvijo rezultatov v posebni sobi Gostišča Vrtovšek imela obilo dela, saj je morala poizkusiti in oceniti 11 salam od prijateljev, 23 salam od domačih rejcev, za glavno kategorijo pa je bila prinesena za ocenjevanje 101 salama.

V popoldanskem času so na stojnicah vsi prisotni lahko poizkušali domače dobrote tako lokalnih kot tujih izdelovalcev mesnih izdelkov, ob glasbi ansambla Juhu pa je potekalo tekmovanje v metanju prest (nagrada: odojek) in ugotavljanje teže mesnih izdelkov, kateri so bili v košari na odru.

V večernih urah pa je prišel čas za podelitvijo raznih priznanj in diplom. Po nagovoru predsednika društva Slavka Mastnaka je plaketo prijateljstva prejela Občina Sevnica, po nagovoru župana sevniške občine Srečka Ocvirka pa so začeli s podelitvijo diplom.

Med prijatelji je 1. mesto s svojo salamo zasedel Vedran Šinko - Pušča, 2. mesto Dražen Beluh – Šenkovac in 3. mesto Stjepan Gudec - Pušča, vsi iz Hrvaške. Med domačimi rejci je 1. mesto zasedla družina Tomažin Tržišče, 2. mesto Božo Kragl - Sevnica in 3. mesto Andrej Lisec Studenec.

Po glasbenem nastopu ansambla in predaji košare domačih dobrot Borisu Miliču (za težo dobrot zapisal 8152g, dejanska teža pa je bila 8156g) je sledil je vrhunec večera, to je podelitev diplom za najboljše salame (ocenjevalo se je njihov zunanji izgled, vonj, prerez-barva, vsebina in seveda okus), katere je podelil predsednik ocenjevalne komisije Dušan Lipej.

Največje število točk - 51,1 oz. 1. mesto je osvojil Jože Petkovšek iz Leskovca pri Krškem, 2. mesto Milan Daničič – Boštanj in 3. mesto Janez Peterlin – Šmarješke Toplice.

Ob glasbi in pijači se je druženje nadaljevalo pozno v noč, verjetno tudi v zgodnje jutro, predsednik zveze salamarjev Mirjan Kulovec pa je vse prisotne obvestil še o pogojih tekmovanja na državnem prvenstvu salamijad, ki bo 5. junija v Straži pri Novem mestu v sodelovanju z Zvezo društev vinogradnikov Slovenije.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.