Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ministri ne bodo jedli aleluje


5. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno
09:55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

pojedina_tanja.jpg
Ministri ne bodo lačni. Slika pa je ilustrativna. (Fotot: T. J. G.)

##IMAGE-2576147##

Danes bodo Belo krajino in kočevsko-ribniško območje zavzeli slovenski ministri z ekipami. Njihov program dela je zelo zajeten, kar na 16 straneh je zapisano, kje vse se bodo mudili, nas je pa kar v oči zbodlo pogosto omenjanje kosil. Seveda: jesti morajo in da bi razblinili misli nekaterih, kakšne pojedine se jim pripravljajo, smo poklicali nekaj gostiln, kjer že pripravljajo kosila za ugledne goste.

Prav vsi so nam povedali, da jim je bilo že vnaprej naročeno, da veliko časa gostje nimajo in da bo njihov čas, ki ga bodo preživeli za mizo ob hrani, med 45 minut in eno uro. Cene pa da ne bodo pretirane, pač pa običajne, vsekakor pa bodo naši gostje okusili tudi dobrote, značilne za kraje, kjer se bodo mudili.

Na Kmetiji Matkovič v Gornji Lokvici bodo približno 15 gostov sprejeli v narodni noši s pogačo, potem pa pripravljajo gobovo in zelenjavno juho, pečeno kokoš, polnjene prsi, mlince in krompir ter pravo kmečko pojedino (zelje z vsem, kar zraven paše…). Kot je povedala gospodinja Duška Matkovič, bodo gostom postregli tudi z domačo orehovo potico, sicer pa bo vse domače, pristno in okusno.

V Hotelu Bela krajina pričakujejo 14 gostov in, ker bo njihov čas omejen na 45 minut, je izbira hrane znana: gobova juha, goveja juha z zeliščnimi cmoki, svinjska ribica z jurčki, puranja rolada, nadevana s polento in špinačo in ovita s slanino, kot priloga bodo ajdovi štruklji in porova zloženka, za sladico pa jogurtova strnjenka z borovničevim prelivom. Pa seveda pogača ne bo manjkala!

V gostilni, kjer je prijazna gospa na drugi strani telefonske žice prosila, da imena lokala raje ne omenjamo, je povedala, da bodo za tremi omizji gostili skupaj 20 ljudi, predlagala jim je različne jedi, kaj točno naj pripravi, pa še ni znano. Na voljo bo: goveja in gobova juha, telečja krača, žrebiček s poprom, pljučne rezine na rukoli, domači štruklji, belokranjski žlikrofi, mlad popečen krompir s prilogo, biftek s poprom, svinjski medaljoni, ribja plošča.

Na turistični kmetiji Filak v Gribljah za 16 gostov pripravljajo pravo domačo pojedino. Okusili bodo lahko malce domačega žganja s posušenimi hruškami, jedli pa bodo tradicionalno kosilo: govejo juho, govedino in pražen krompir, pa tudi pečeno domačo kokoš, žlikrofe, prilogo ter orehovo potico. "Postregli bomo samo takšne stvari, ki jih pridelamo doma," je dejal Anton Filak.

V eni od gostiln so nas grdo odslovili, da bog ne daj, da jih kaj omenjamo, da pravzaprav prepoveduje objavo imena njihove gostilne v povezavi z vlado. Prav, ne bomo ga omenjali, gotovo pa tam gostje ne bodo lačni. Res pa ne razumemo, kaj ima skrivati...

Pa še to: to niso vse gostilne, kjer bodo jedli naši gostje, pač pa le nekaj od njih.

T. J. G.

sun-bright

Trenutno

7 °C

Jasno

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

6 / 17 °C cloud

ponedeljek, 14. 4

Deževno

10 / 15 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.