Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Spomenik praženemu krompirju v Mokronogu


14. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno
15. 11. 2010 · 06:19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

krompir01.jpg
Arhiv Lokalno.si
krompir10.jpg
Župan Anton Maver je bil lahko ponosen na svojo občinsko upravo, saj so mnogi rekli, da je spražila najboljši krompir.

Obilici martinovanj se je včeraj pridružil tudi slasten dogodek v Mokronogu. Pred tamkajšnjim gasilskim domom so se namreč zbrali ljubitelji praženega krompirja, njihovi želodci so na svoj račun prišli v sklepnem delu prireditve. Še prej sta mokronoški župan Anton Maver in predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Stane Menard odkrila spominsko obeležje prvemu svetovnemu festivalu praženega krompirja, ki se je septembra 2001 zgodil prav v Mokronogu.

Dogodek je organiziralo Turistično društvo Mokronog, njegov predsednik Alojz Gregorčič, ki se je pred devetimi leti z Martinom Odlazkom s Sel pri Radohovi vasi dogovoril, da prvi festival organizirajo v tem dolenjskem kraju, pa je obljubil, da bo vsako leto ob obeležju vsaj enkrat jedel pražen krompir.

V kulturnem programu so nastopili mokronoški osnovnošolci, Mešani pevski zbor PGD Zbure in Občinski pihalni orkester Trebnje s Trebanjskimi mažoretami.

 Tokrat je v Mokronogu pražilo krompir sedem ekip, ki so ga na koncu ponudile številnim obiskovalcem. Ob velikih loncih so se sukali tisti, ki so zastopali: Turistično društvo Mokronog, Vinogradniško društvo Mokronog, Društvo podeželskih žena Tavžentroža, Prostovoljno gasilsko društvo Mokronog, Osnovna šola Mokronog, Občina Mokronog-Trebelno in gostilna Meglič.

Organizatorji so imeli največ dela, saj so skuhali prek 55 kilogramov krompirja, drugi so imeli manjše lonce, poleg osnovne sestavine pa so vsi dodajali različne »začimbe«. Megličeva ekipa in predstavniki OŠ so pripravili krompir z jabolki (slednji niso uporabili čebule), gasilci so dodali kumino, občinarji niso hoteli izdati recepta, a je bilo jasno, da so jed popestrili s slanino in ocvirki, turistično društvo pa je dodalo polhovo mast, če gre verjeti predsedniku Gregorčiču.

Karkoli so že zamešali v krompir, je treba priznati, da so bile vse jedi odlične, skupaj s prilogami (klobasami, slanino, sirom…) pa so sploh teknile, kar so povedali jedci, ki so s krožniki in vilicami hodili od ene do druge ekipe.

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.