Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Projekt Z igro do prvih turističnih korakov


L. B.
4. 6. 2024, 09.40
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

_turizem.jpg

V šolskem letu 2023/2024 že devetnajsto leto zapored turistična zveza Slovenije vabi vrtce k sodelovanju v vseslovenskem gibanju Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov.

Letošnja rdeča nit projekta je OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom!

##IMAGE-4003612##

Tudi vrtec Radovednež že vrsto let sodeluje v projektu, letos pa je vključena tudi naša skupina Cicibani. Podnaslov, ki smo si ga izbrali je »SLADKOSNEDI CICIBAN«. Do novega leta smo praktično preizkušali različne recepte: z babico in teto smo pekli piškote, z mamico smo pekli kruh, skuhali smo bučni kompot, naredili sadno solato, v prazničnem decembru smo pekli Cicibanove potičke. V pomladnih mesecih pa smo lotili raziskovanja lokalne kulinarike. Odšli smo v Oštarijo pri Krači in v Gostilno in pizzerijo Karolina ter povprašali po lokalnih specialitetah, ki jih ponujajo. V Oštariji pri Krači nam je gospod Tadej Zalokar predstavil ponudbo in povedal, da ponujajo odlično kračo, v Gostilni in pizzeriji Karolina pa nam je gospa Alenka Bobič Gorenc povedala, da pripravljajo jedi na žlico, različne vrste štrukljrv in za nas spekla odličen domač kruh, katerega smo še toplega poskusili. Rziskovanje smo nadaljevali v krajevni knjižnici, kjer nam je knjižničarka Zala Štamcar pomagala poiskati značilne jedi za Škocjan in okolico v knjigah. Obiskali smo turistično kmetijo Kaplerjeva domačija, kjer nam je župan gospod Jože Kapler predstavil njihovo ponudbo jedi, ki temeljijo na lokalnem izvoru. Ob prihodu smo poskusili odlično pogačo, ker pa je tam nekoč deloval mlin ponujajo posebno ajdovo juho. K sodelovanju smo povabili tudi starše, dedke in babice, da tudi oni delijo z nami zanimive recepte in posebne jedi.

Za zaključek dejavnosti v projektu pa bomo spekli posebne Cicibanove palačinke z bezgom in skrivno sestavino. Bezeg so nam že pomagali nabrati starši, ki so nas obiskali na dnevu odprtih vrat.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.