Kuharske delavnice v romskih naseljih


V romskih naseljih na Dolenjskem potekajo kuharske delavnice, ki jih preko javnih del izvaja Razvojno-izobraževalni center (RIC) Novo mesto. Delavnice potekajo dvakrat na teden, glavna kuharica pa je Romkinja Milena Tudija iz naselja Šmihel, ki je na RIC-u zaposlena pri programu Pomoč Romom pri socializaciji.
Tokrat je potekala pri družini Cvetke Hudorovič v Žabjaku pri Novem mestu. Ob skromnem bivalnem kontejnerju, v katerem ni vode in elektrike, so na romski način zakurili ogenj in na njem skuhali zdravo zelenjavno juho. Kot je bilo slišati ob tem, so Romi predvsem ljubitelji mesa, zato po besedah Milene Tudija v Žabjaku mnogi niso vedeli, da je zelenjavna juha zdrava hrana.
Ob odprtem ognju in v dimu je hrano poizkusil tudi ravnatelj OŠ Leskovec pri Krškem Anton Bizjak. Dejal je, da romsko jed večkrat poizkusi tudi v naselju Kerinov grm pri Krškem, še posebej dobra pa se mu zdi romska kava.
Direktorica RIC-a Meta Gašperšič je povedala, da bodo projekt izvajali, dokler bodo imeli denar za zaposlene v programu javnih del.
Bogan Miklič
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se