Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kuharske delavnice v romskih naseljih


29. 10. 2010, 00.00
Posodobljeno
13:53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

b_11.jpg
Arhiv Lokalno.si
Delitev še z zadnjima dvema odcepljenima občinama- Šmarješkimi Toplicami in Stražo
b_23.jpg
B. M.
Foto: B. M.

V romskih naseljih na Dolenjskem potekajo kuharske delavnice, ki jih preko javnih del izvaja Razvojno-izobraževalni center (RIC) Novo mesto. Delavnice potekajo dvakrat na teden, glavna kuharica pa je Romkinja Milena Tudija iz naselja Šmihel, ki je na RIC-u zaposlena pri programu Pomoč Romom pri socializaciji.

Tokrat je potekala pri družini Cvetke Hudorovič v Žabjaku pri Novem mestu. Ob skromnem bivalnem kontejnerju, v katerem ni vode in elektrike, so na romski način zakurili ogenj in na njem skuhali zdravo zelenjavno juho. Kot je bilo slišati ob tem, so Romi predvsem ljubitelji mesa, zato po besedah Milene Tudija v Žabjaku mnogi niso vedeli, da je zelenjavna juha zdrava hrana.

Ob odprtem ognju in v dimu je hrano poizkusil tudi ravnatelj OŠ Leskovec pri Krškem Anton Bizjak. Dejal je, da romsko jed večkrat poizkusi tudi v naselju Kerinov grm pri Krškem, še posebej dobra pa se mu zdi romska kava.

Direktorica RIC-a Meta Gašperšič je povedala, da bodo projekt izvajali, dokler bodo imeli denar za zaposlene v programu javnih del.

Bogan Miklič


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.