Opozorilo: Smrtonosne kleti


Večina ljudi živi v prepričanju, da je sedanji čas za vinarje najlepši. To sicer drži; hkrati pa je to zanje tudi najbolj nevaren čas. Pri vrenju mošta namreč nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno! Mi smo se o tem nevidnem ubijalcu pogovarjali s človekom, ki se na omenjeno nevarnost dobro spozna.
''Pri vrenju mošta se sprošča CO2, plin brez barve, duha in okusa, ki lahko človeka dobesedno paralizira, pade v nezavest in posledice so lahko usodne.'' Tako nam je pripovedoval Marko Cvelbar, enolog v vinski kleti na Bajnofu pri Novem mestu. V nadaljevanju je povedal, da so še posebej nevarne tiste kleti, ki so vkopane v zemljo. ''Plin je težji od zraka in se zadržuje pri tleh, kleti, ki nimajo prostega izhoda ali imajo slabo prezračevanje, so zelo nevarne,'' nas poduči Marko Cvelbar in doda še nasvet: ''Preden greste v klet, jo dobro prezračite in dobro je, da vanjo postavite še kakšen ventilator. Dobro je, da gresta v času vretja mošta v klet vsaj dva, pa ne hkrati – in dobro je upoštevati staro ljudsko modrost, da se gre v klet s prižgano svečo.''
Že so bili ljudje, ki niso upoštevali napisanih nasvetov in kar nekaj jih je bilo, ki jih ne bodo mogli nikoli več upoštevati.
Sicer pa je Marko Cvelbar nekaj malega povedal tudi o letošnjem pridelku, ki je po njegovih besedah takšen, kakršna je jesen – bogat, poln, sončen. V vinu bo uskladiščena energija sonca, kar za dolenjskega posebneža pomeni, da bo še bolj korajžen, kot je bil do zdaj. Ker je bila priložnost, smo ga vprašali še, kakšno vino ponuditi ob različnih priložnostih. ''Cviček je za vse priložnosti, modra frankinja za posebne ob bogato obloženi mizi, posebna, predikatna vina pa so tako ali tako razred zase.''
Še nazdravili smo, z moštom seveda, (kerner) in modro ugotovili, da je bil pravi izbor za dopoldansko priložnost. Po ''še'' je dišal…..
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Pogovor z Markom Cvelbarjem