Testenin po kuhanju nikoli ne spirajte!

19.3.2024 | 12:30

Tega nikar ne počnite.

Tega nikar ne počnite.

Omaka se mora testenin lepo oprijeti. Če jih boste splaknili, bo spolzela iz površine.

Omaka se mora testenin lepo oprijeti. Če jih boste splaknili, bo spolzela iz površine.

Špagetov tudi nikar ne lomite.

Špagetov tudi nikar ne lomite.

Veliko ljudi testenine po kuhanju splakne z vodo. Ste tudi vi med njimi? Nikar ne delajte tega, saj spiranje testenin močno poslabša njihov okus. Poleg tega voda odplakne škrob, ki sicer vpliva na to, da se na testenine bolje prime omaka. Če jih torej po kuhi splaknete z vodo, si delate medvedjo uslugo. Kuharji odsvetujejo tudi dodajanje olja v vodo, v kateri kuhate testenine. Slednje bodo po kuhi prevlečene z oljem, kar bo ponovno vplivalo na to, da se omaka ne bo oprijela površine.

Nekaj nasvetov za idealno kuhane testenine

- Uporabite dovolj velik lonec, da bodo lahko testenine v njem prosto plavale.

- Pomembno je tudi, da dodate dovolj vode. Ravnajte se po razmerju 1:10, za 100 g testenin torej potrebujemo 1 liter vode.

- Vodo posolite, ko bo že zavrela.

Slednje vpliva na moč vrenja in ohranitev škroba na testeninah.

- Zgolj ščepec soli bo premalo.

Na pol kilograma testenin dodajte žličko in pol soli.

- Pazite, da bo voda zmerno vrela.

- Med kuhanjem testenine večkrat premešajte, da se ne bodo zlepile skupaj in ostale trde.

- Testenin nikar ne kuhajte predolgo.

Če so lepljive, to pomeni, da so preveč kuhane.

Naj vas vodi misel, da morajo biti čvrste, a žvečljive.

V. M.
Foto: Freepik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava