Tropske rastline v naši bližini - orhideje v Beli krajini

20.4.2012 | 10:30

Tropske rastline v naši bližini - orhideje v Beli krajini
Predavanje Jerneja Kavška

Predavanje Jerneja Kavška

Kukavičevke ali bolj popularno orhideje so ena najbolj zanimivih rastlinskih družin, ki rastejo skoraj povsod in tudi Bela krajina ni izjema. Njihov prvotni dom so tropska območja, ker pa so zelo prilagodljive, pa so se skozi evolucijo razširile skoraj po vsem svetu. Vseh kukavic je več kot 23.000.

Strokovnjaki v Sloveniji so doslej popisali že 90 vrst in podvrst kukavičevk, za Belo krajino pa njihovega točnega števila in ratišč ne poznamo. S tem vprašanjem se še posebej predano ukvarja mag. Jernej Kavšek, ki jih je doslej popisal že 33, med njimi pa so nekatere tudi izjemno redke. Lansko leto je Nejc po več kot 40. letih ponovno našel tudi Jadransko smrdljivo kukavico (Himantoglossum adriaticum).

Svoje veliko znanje s tega področja nam je z velikim entuziazmom in zanosom predstavil v zanimivem predavanju v sredo ,18. aprila, v Adlešičih.

Zaradi velikega zanimanja bo predavanje Orhideje Bele krajine ponovljeno na Dnevu odprtih vrat KP Kolpa, ki bo v nedeljo, 20. maja, v Šokčevem dvoru v Žuničih (ob priložnosti Svetovnega dneva biotske raznovrstnosti - 22. maj in Mednarodnega dneva naravnih parkov - 24 maj). Predavanju bo sledil tudi ogled kukavic v okolici, saj so Žuniči eno pomembnejših rastišč kukavičevk v Beli krajini.

Da bi svoje vedenje o orhidejah še bolj približal širiši javnosti, je Jernej Kavšek ustvaril tudi spletno stran, na kateri je celoten pregled njegovih opažanj in seveda tudi vse aktualne novosti - http://www.orhideje-bk.eu.pn/index.html

In kot pravi Jernej Kavšek - uživajte v iskanju in opazovanju različnih kukavic, vendar jih ne trgajte in presajajte, saj jih boste s tem le uničili.

KP Kolpa
Fotografije kukavic Jernej Kavšek, fotografije dogodka Boris Grabrijan, Tončka Jankovič

Galerija

a DSCN1784
a kavsek 034 (2)
a kavsek 035
apifera[1]
Dactylorhiza_sambucina_00[1]
fuchsii[1]
himantoglossum[1]
vabilo

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

21.4.2012Oceni vika lozar 

Kaj bi se moralo zgoditi še lepšega v >Beli krajini, da bi naša nacionalka vrgla oko na nas? Najde nas samo ob kaki smrdljivosti ali aferi. Mogoče pa bodo te prelepe rožice povabile našo Petro v park?

22.4.2012Oceni Alternativni smrad 

No, tudi preko jadranske smrdljive kukavice bi morali biti znani. To je rastlina, ki jo v Halozah častijo, pri nas pa se človeške ribce s to rastlino ne ukvarjajo. Važen je smrad v okolici njihovih bivališč.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava