FOTO: OŠ Dragotina Ketteja na odru Cankarjevega doma!

26.5.2013 | 11:20

Otroci in učitelji novomeške šole so navdušili tudi v polni dvorani Cankarjevega doma. (Foto: Robert Kokol)

Otroci in učitelji novomeške šole so navdušili tudi v polni dvorani Cankarjevega doma. (Foto: Robert Kokol)

Ravnateljica Oš Dragotin Kette Vida Marolt in direktor CD Ljubljana Mitja Rotovnik.

Ravnateljica Oš Dragotin Kette Vida Marolt in direktor CD Ljubljana Mitja Rotovnik.

FOTO: OŠ Dragotina Ketteja na odru Cankarjevega doma!

Učenci in zaposleni na OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto, ki izobražuje otroke s posebnimi potrebami, so pripravili izredno zanimivo glasbeno-gledališko predstavo Potuj z menoj. Zgodba govori o mravljici Mili, ki se odpravi na potovanje. Na svoji poti sreča otroke z različnimi težavami in jih povabi v Mravljično deželo, kjer vsak dela to, kar zna, kjer si pomagamo in pri drugih ne iščemo samo napak. Govori o našem človeškem svetu, ki ni vedno najbolj prijazen do tistih, ki so kakorkoli drugačni in ponuja preproste rešitve, če pokažemo malo strpnosti in prijaznosti. »Našo šolo obiskujejo učenci z najrazličnejšimi težavami, zato nam je ta tema še posebno blizu. Predstava o drugačnosti in sprejemanju drugačnosti je v celoti delo učiteljev in učencev OŠ Dragotina Ketteja iz Novega mesta, od zgodbe do avtorske glasbe. V njej nastopa večina učencev in učiteljev naše šole,« je ob tem dodala ravnateljica šole Vida Marolt.

Prvič so predstavo prikazali spomladi 2012 v šolski telovadnici ob dnevu odprtih vrat in z njo že takrat navdušili obiskovalce. Navdušenje je bilo tolikšno, da so jih gledalci spodbudili, naj se širšemu občinstvu predstavijo še v kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Tako so v jeseni 2012 tam odigrali tri predstave. Vse tri dvorane so bile razprodane. V treh predstavah si je Potuj z menoj ogledalo skoraj tisoč obiskovalcev. V decembru 2012 so se predstavili v OŠ Žužemberk in v tovarni zdravil Krka, v januarju 2013 v kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju (dve predstavi), kulturno-kongresnem centru Dolenjske Toplice, v kulturnem centru Semič in kulturnem centru Straža. V aprilu so nastopili še na srečanju gledaliških skupin v Mlinšah in v dvorani na Ptuju.

»Predstava ima zelo pozitivno sporočilo, kar je v današnjem času še posebej pomembno. Skozi glasbo in ples se prepleta glavna misel: Pomagajmo si in bodimo prijatelji. Z medsebojno pomočjo in razumevanjem se da rešiti težave, ki so lahko zelo velike, če jih nihče ne razume, in zelo majhne, če ti kdo pomaga. S predstavo ne želimo služiti, želimo samo nastopiti pred čim večjim številom obiskovalcev in jim pokazati, kaj (tudi) naši otroci s posebnimi potrebami zmorejo in znajo,« je še dodala Maroltova pred četrtkovim nastopom v Cankarjevem domu v Ljubljani, s katerim so zaokrožili dve leti trajajoč projekt, v katerega so vsi na šoli, učenci in zaposleni, vložili veliko znanja, dela, volje, pa tudi srčnosti.

»Ne samo, da smo drugim pokazali, česa vse smo sposobni, tudi drug drugega smo spoznali na drugačen način. Koliko talentov in skritih potencialov skriva naša šola, kaj lahko vse ustvarimo, če se ta pozitivna energija poveže! Veseli bomo, če bomo lahko skupaj z mravljico Milo morda komu podarili »ZA KANČEK BOLJŠI SVET«, še sporočajo iz OŠ Dragotina Ketteja.

V spodnji fotoreportaži Roberta Kokola iz Foto Asje si lahko ogledate utrinke s četrtkove uprizoritve v Ljubljani. Dodajmo, da nas je na dogodek spomnil kolega Jani Muhič, voditelj in novinar na POP TV, ki ga z omenjeno šolo veže posebno prijateljstvo.

Pred dvema letoma je Jani zbudil pozornost Japoncev, ki so poročali o njegovem vodenju tv oddaje v kratkih hlačah, za snemanje prispevka o njem pa so mu ponudili tudi honorar. Jani se mu je odpovedal v dobro OŠ Dragotina Ketteja za nakup dveh posebnih šolskih miz in stolov za invalidne otroke.

M. M.,
foto: Robert Kokol, Foto Asja

Galerija

KOK_9094
KOK_9104
KOK_9107
KOK_9126
KOK_9135
KOK_9142
KOK_9145
KOK_9156
KOK_9158
KOK_9210_1
KOK_9225
KOK_9229
KOK_9233
KOK_9246
KOK_9351
KOK_9369
KOK_9505
KOK_9508
KOK_9517
KOK_9525
KOK_9530
KOK_9540
KOK_9543
KOK_9559
KOK_9577

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava