Koncert ob koncu sveta dua Silence v Metliki

4.6.2015 | 14:00

Koncert ob koncu sveta dua Silence v Metliki

Zadnjo majsko soboto se je v Metliki na Metliški Koupi v organizaciji Kud-a Plac zgodil Koncert ob koncu sveta v izvedbi dua Silence in z gostom pianistom Igorjem Vićentićem, kateremu je prisluhnilo okrog 160 ljudi. Koncert je bil sicer napovedan že lani avgusta in potem septembra ob 10-letnici Kud-a Plac, a jo je obakrat zagodlo deževno vreme.

Razmere za koncert so bile tokrat daleč od tega, da bi obiskovalec pomislil na konec sveta. Prej so bile blizu popolnosti. Žuborenje čez dan s soncem obsijane reke Kolpe, lunin sij na gladini reke, travnata površina z visokimi starimi drevesi, pod katerimi je v temi publika vsrkavala vsako noto in verz posebej ter oder pod milim nebom, obkrožen s šelestečimi drevesnimi krošnjami in stotinami lampijončkov, ki so delovali kot padli, ugašajoči utrinki z neba.

Na odru so bile glavne zvezde večera gospod Boris Benko, izjemen vokalist z brezhibnim glasom in zavidljivim glasovnim razponom, ter vrhunska pianista gospoda Primož Hladnik in Igor Vićentić, ki sta sprehajala prste po tipkah japonskih salonskih klavirjev ter privzdigovala kladivca, ki so udarjala po izjemno uglašenih klavirskih strunah.

Duo Silence (gospoda Benko in Hladnik) sta z gostom pianistom Vićentićem v uri in pol prestavila program, ki je obsegal predvsem skladbe z zadnjega albuma Musical Accompaniment for the End of the World in predhodnega albuma Vain, a Tribute to a Ghost. Očarano občinstvo je za posladek dobilo tudi nekaj redko v živo izvajanih del, napisanih za gledališče. Po koncu koncerta in aplavzu, ki ni hotel pojenjati, so glasbeni umetniki začarani publiki namenili še dva 'bisa'.

Koncert ob koncu sveta v izvedbi dua Silence je bil najverjetneje njun edini letošnji samostojni koncert, saj veliko delujeta v različnih kulturno-umetniških projektih, med drugim pišeta tudi gledališko in filmsko glasbo. Sodelovala sta s Tomažem Pandurjem, z Damjanom Kozoletom in Laibachom, pa še bi lahko naštevali.

V Metliki jih je, kot so Silence omenili, očaralo fascinantno prizorišče, gostoljubje in brezhibna organizacija. Pravijo, da je ekipa Kud-a Plac postavila zelo visoke kriterije za vse prihodnje konce sveta!

Ob tej priložnosti so sedanji aktivni člani Kud-a Plac podelili nekdanjim ustanovnim članom in vsem dosedanjim predsednikom društva t.i. »Kudovčke« kot zahvala za njihovo delo ter da so za sabo zapustili dobro podlago, na kateri njihovi nasledniki lahko nemoteno delujejo naprej.

Tekst in foto: Kud Plac team

Galerija

_foto Urša Flek 4 (1)
_foto Urša Flek 4 (2)
_foto Urša Flek 4 (3)
_foto Urša Flek 4
_photo Bonino Englaro 4 (1)
_photo Bonino Englaro 4 (2)
_photo Bonino Englaro 4 (3)
_photo Bonino Englaro 4
_photo- Živa Kočevar-11 (1)
_photo- Živa Kočevar-11
_photo- Živa Kočevar-27 (1)
_photo- Živa Kočevar-27 (2)
_photo- Živa Kočevar-27

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava