Topliška bralna noč 2017

29.4.2017 | 12:00

Topliška bralna noč 2017
Topliška bralna noč 2017
Topliška bralna noč 2017

Tudi v Dolenjskih Toplicah je bil letošnji april v znamenju knjige. Že na začetku meseca smo izvedli Andersenovo noč za učence domače šole, 20. aprila – na slovenski dan knjige - pa smo izvedli že drugo Topliško noč. Ljubitelji dobrih slovenskih in prevodnih knjig smo se zbrali Pod lipo na Zdraviliškem trgu, kjer nam je Marija Andrejčič prebrala letošnjo poslanico ob svetovnem dnevu knjige oziroma Noči knjige 2017, ki jo je prispeval bosanski pesnik, kolumnist in pisatelj Marko Tomaš. V njej je izpostavila naslednje: » V Noči knjige pogled izostrujemo na literarnih zvezdah, ki v letu 2017 svetijo še posebno svetlo, in jih jemljemo v letošnji fokus. Prisluškujemo šepetu vesoljnega Časa & Prostora, ki nam pripovedujeta, da mineva 100 let, odkar se je na literarnem nebu zableščala prva slovenska slikanica Martin Krpan Frana Levstika, in 150 let od trenutka, ko se je v ozvezdju imenitnih satiričnih humoresk in čudežnih pravljic rodil slovenski pisatelj Fran Milčinski…« Najprej smo se pod vodstvom Marka Pršine – dobrega poznavalca naših Toplic – sprehodili po ozkih ulicah Dolenjskih Toplic. Pot nas je nato vodila v veliko predavalnico Zdravilišča Dolenjske Toplice, kjer nam je Marko ob diaprojekciji predstavil nekaj ključnih dogodkov iz preteklosti Dolenjskih Toplic. Iz svoje knjige Dolenjske Toplice v odsevu časa nam je pokazal prenekatero znamenitost našega kraja, katerih niso poznali niti Topličani.

Za izvedbo in organizacijo Topliške bralne noči, ki je nekakšen zaključek literarnih večerov, se lepo zahvaljujem Marku Pršini, Janiju Kramarju in Zdravilišču Dolenjske Toplice in Knjižnici Mirana Jarca iz Novega mesta in še posebno Krajevni knjižnici Dolenjske Toplice.

Vsaka noč je pravzaprav noč knjige. Šele ponoči izveš, koliko zvezd je vrh neba. Koliko bratov čutiš sredi srca in koliko oči se zapira v sen, da nisi sam zapuščen. (Srečko Kosovel). To naj bo moto za naslednjo Noč knjige 2018.

Marija Andrejčič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava