Pia Rožmanec uspešna na Mladinskem prvenstvu EU

16.8.2017 | 09:00

Pia Rožmanec

Pia Rožmanec

Naša mlada šahistka z Blance Pia Rožmanec je uspešno igrala na Mladinskem prvenstvu Evropske unije v avstrijskem obmejnem mestu Mureck v času od 1.- 10. avgusta. Nastopila je kot predstavnica Slovenije v starostni skupini do 12 let. Na močnem skupnem turnirju fantov in deklet iz 15 držav EU je v 9 kolih zbrala 5 točk, kar ji je v konkurenci 26 nastopajočih v tej skupini prineslo visoko 10. mesto, med dekleti pa je osvojila odlično 3. mesto za igralkama iz Romunije in Poljske. Igrala je s 7 fanti in 2 igralkama in 4x zmagala, 2x remizirala in 3x izgubila.

Da je bila na tem prvenstvu izjemno uspešna, dokazujejo poleg točk in uvrstitve še naslednji podatki: na turnirju je bila po svojem mednarodnem ratingu na 23. mestu med 26, vseh 9 njenih nasprotnikov je imelo od 21 – 503 višje ratinge (povprečno + 250), svoj ELO rating je popravila za neverjetnih 120 točk, največ med vsemi, igrala je z močjo 293 točk nad svojim nivojem. Navedene številke so že same po sebi dovolj zgovorne, pomembne pa so tudi dragocene izkušnje, ki bodo podlaga za njen uspešni šahovski razvoj v prihodnje. V jeseni jo čaka nastop na Kreti na Mediteranskem prvenstvu in takoj zatem še na Pospešenem svetovnem prvenstvu.

Za njene uspehe je najbolj zaslužen njen mentor in trener Marjan Božič, ki jo vodi že nekaj let na šolskem krožku, v klubski šahovski šoli in z individualnim delom. Seveda pa je pomembno poleg talenta in volje še marsikaj drugega, saj ne bi šlo brez požrtvovalne mamine vsestranske pomoči ter podpore v klubu, šoli in v lokalnem okolju.

Bravo Pia, gremo naprej!

Ludvik Cvirn, Šahovski klub Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava