Ohranjanje kulturne dediščine na spomeniku Anastasiusa Grüna

26.9.2017 | 12:15

Ohranjanje kulturne dediščine na spomeniku Anastasiusa Grüna

Člani Kulturnega društva Leskovec pri Krškem nadaljujejo z aktivnostmi ohranitve in obnove Mavzoleja Anastasiusa Grüna. Če se je vse skupaj začelo z obiskom 140 članov zgodovinskega društva iz Avstrije, ki so si 29. 4. in 6. 5. 2017 v sklopu obiskov posavskih gradov ogledali tudi Mavzolej Anastasiusa Grüna v Leskovcu pri Krškem, ki je v zasebni lasti, pa leskovški kulturniki svoje poslanstvo ohranjanja kulturne dediščine nadaljujejo tudi po tem dogodku. Da bi mavzolej kot kulturni spomenik zavarovali pred nadaljnjim propadanjem, so našli kontakt z dedinjama, ki sta jim preko njunega pooblaščenca dovolili izvesti prve korake ohranjanja in vzdrževanja spomenika.

Člani društva so po načelu, da se po dvorišču pozna dober gospodar, skozi vse leto redno urejali okolico mavzoleja, hkrati pa pristopili k obnovi kovinskih vrat v spodnjem delu mavzoleja, katerega strošek obnove sta investirali dedinji. Kjer je volja je tudi pot in z majhnimi koraki, kot je urejanje okolice in nujna vzdrževalna dela na objektu, s katerimi bi mavzolej vsaj malo zaščitili pred propadanjem, leskovški kulturniki nadaljujejo tudi v teh dneh. Po dogovoru s pooblaščenci dedinj so pripravili vsebinski program razvoja mavzoleja, za katerega upajo, da bo pripomogel k odločitvi, da se sodelovanje z dedinjami nadaljuje tudi v bodoče.

Cilj članov društva je jasen - Mavzolej Anastasiusa Grüna ohraniti pri življenju. Za njegovo vsebinsko ohranitev ni bojazni, glede na dosedanji razplet dogodkov pa ostaja upanje, da bo mavzolej rešen tudi v gradbeno-vzdrževalnem pomenu.

Tekst: Janez Kerin, predsednik KD Leskovec pri Krškem
Foto: Anton Hruševar

Galerija

spomenik (1)
spomenik (2)
spomenik (3)
spomenik (4)
spomenik (5)
spomenik (6)
spomenik (7)
spomenik (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava