50 let delovanja Društva Sožitje Krško

10.3.2018 | 12:15

  50 let delovanja Društva Sožitje Krško

Društvo Sožitje Krško je v Kulturnem domu Krško praznovalo 50. obletnico svojega delovanja. Začetek društva sega že v daljne leto 1967, ko je takratni direktor zavoda za prosveto Krško Oton Mikulič sklical iniciativni sestanek odbora, da bi se ustanovilo Društvo za pomoč duševno nezadostno razvitim otrokom v Spodnjem Posavju. Na pobudo specialne pedagoginje Lučke Jankovič je bil 4. marca 1968 sklican ustanovni občni zbor, na katerem so ustanovili Društva za pomoč duševno prizadetim osebam.

Cilj ustanovitve je bil predvsem nuditi nasvete staršem in drugim svojcem prizadetih oseb in jih usposabljati za delo z njimi. Eden izmed glavnih ciljev društva pa je bil tudi zagotoviti možnosti celodnevnega domskega bivanja prizadetih oseb, ki nimajo svojcev.

Društvo do leta 1996 ni imelo svojih prostorov (takrat so dobili v najem prostor v baraki pri tržnici na Vidmu) in zato so nekateri posamezniki dokumente hranili kar po domovih, člani pa so se sestajali po šolah, gostilnah ali pa kar pri komu doma. Leta 2004 pa je društvo Sožitje Krško končno prišlo do svojih prostorov, katere so kupili z pomočjo donacijskih sredstev.

Kot je v svojem nagovoru dejal sedanji predsednik Bojan Cizel, je vesel in ponosen, da se je na povabilo odzvalo tako veliko število tako članov društva Sožitje Krško, župan Občine Krško mag. Miran Stanko, župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nusdorfer, predsednica zveze Sožitje Katja Vadnal in ostali člani in predsedniki iz drugih društev. Celotna prireditev je bila tako glasbeno, pevsko kot tudi plesno obarvana, za kar so poskrbeli učenci OŠ. dr. Mihajla Rostoharja, Glasbene šole Krško s članicami iz Društva Sonček Posavje, člani društva Plavalček ter plesna in pevska skupina Sožitje .

Anton Hruševar

Galerija

_sozitje (01)
_sozitje (02)
_sozitje (03)
_sozitje (04)
_sozitje (05)
_sozitje (06)
_sozitje (07)
_sozitje (08)
_sozitje (09)
_sozitje (10)
_sozitje (11)
_sozitje (12)
_sozitje (13)
_sozitje (14)
_sozitje (15)
_sozitje (16)
_sozitje (17)
_sozitje (18)
_sozitje (19)
_sozitje (20)
_sozitje (21)
_sozitje (22)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava