Drugi Anin glasbeni večer

6.8.2018 | 11:00

Drugi Anin glasbeni večer
Drugi Anin glasbeni večer

Na letošnjem drugem Aninem glasbenem večeru, ki ga že 16. poletje skupaj organizirata Župnija Leskovec in Kulturno društvo Leskovec, se je zbralo za polno cerkev obiskovalcev. Glavni namen večerov je bil pridobiti mlade in perspektivne glasbenike. Prav mladost in svežina talentov nas vsakič znova navdata s hvaležnostjo, da smo lahko priče pri uresničevanju sanj.

Marko Arh, 24 let star hornist, čigar korenine torej segajo v naš Leskovec, ki ga tudi redno obiskuje, se je začel učiti rog v Glasbeni šoli Krško pri prof. Dragu Gradišku, ki je seveda spremljal tudi njegov koncert pri sv. Ani. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Sedaj je študent Akademije za glasbo v Ljubljani pri prof. Boštjanu Lipovšku. Udeležuje se seminarjev pri priznanih profesorjih, kot so Saar Berger, Johannes Hinterholzer, Luiz Garcija, Mahir Kalmik in Radovan Vlatkovič. Udeležil se je tudi več državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih je prejel različne nagrade. Tako je na lanskem državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v Škofji Loki prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Nagrada je bila tudi izvedba Glièrejevega Koncerta za rog in orkester ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije letos februarja. Marko Arh je član mednarodnega Mladinskega orkestra Junger Künstler Bayreuth. Sodeluje z orkestri SNG Maribor in SNG Ljubljana, z orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. In na svoji že sedaj bogati glasbeni poti se je s pianistko Nejo Skrbiš ustavil pri nas. Neja Skrbiš (1994) je svojo glasbeno pot pianistke začela v Glasbeni šoli Slovenska Bistrica pri prof. Tatjani Gaberšek. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri prof. Tatjani Dvoršak. Od leta 2013 je bila študentka klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. mag. Jasminki Stančul. V letu 2016 je z odliko diplomirala, z letošnjim letom pa zaključila študij na magistrski stopnji. V času šolanja je prejela številna državna in mednarodna priznanja kot solistka in tudi kot članica komornih zasedb. Kot pianistka redno nastopa na večjih in manjših nastopih po Sloveniji, predstavila pa se je tudi že v Zagrebu in Celovcu. Udeležuje se različnih seminarjev pri priznanih pianistih, kot sta Ruben Dalibaltayan in Konstantin Bogino. Še posebej veliko ustvarja v duetu skupaj s flavtistko, sestro dvojčico, Živo Skrbiš. Redno nastopata in koncertirata po Sloveniji ter Avstriji. Skupaj se vsako leto udeležujeta različnih tekmovanj in sta prejemnici številnih zlatih priznanj. Ustvarja tudi kot aranžerka in skladateljica. Skladba Rdeči jezdec, ki jo je skupaj s sestro Živo Skrbiš napisala leta 2012, je bila izbrana za obvezno skladbo na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov leta 2013 v kategoriji tolkal II.a, kar je za tako mladi glasbenici nedvomno velik uspeh.

Po koncertu smo se družili ob okrepčilu, ki so ga pripravili vinarja večera Vinarstvo Kerin ter Janko Žaren ter naša skrbna kuharica Marica. Se vidimo 17. avgusta na tretjem Aninem glasbenem večeru!

Tekst: Mirjana Marinčič
Foto: Anton Hruševar

Galerija

_vecer (1)
_vecer (2)
_vecer (3)
_vecer (4)
_vecer (5)
_vecer (6)
_vecer (7)
_vecer (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava